Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biforskare tonar ned virushot

Annons

Vart femte testat bi bär på en parasit som kan döda, visar en studie från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Men skäl till oro finns det inte.

Medan en oförklarad massdöd drabbat binäringen i USA, utreder den svenska expertisen hur hotbilden för de pollinerande små djuren ser ut här. Prov från landets biodlingar har skickats in till SLU. Av ett tusental prover från olika bisamhällen, har runt 200 testats positivt för så kallad mikrosporidia _ en parasit som angriper binas tarmceller. En typ av detta angrepp, Nosema ceranae, hittades för första gången i Sverige i fjol. En annan typ, Nosema apis, har funnits sedan sekelskiftet.

Både SLU, binäringen och Jordbruksverket tycker att en klar bild av läget behövs.

Inget tyder på att den senare parasitsorten skulle spridas akut. I Finland har ceranae funnits i tio år utan att binäringen lidit större förluster. Om en vecka eller två kommer SLU att veta om det är apis eller ceranae som de undersökta bina drabbats av. Stressade och instängda bin löper större risk att bli sjuka.

Såväl på SLU som på Sveriges biodlares riksförbund betonas att biodlarnas eget handlag med bina är avgörande för djurens hälsa. Vaxet i kuporna måste bytas så att spillningen inte blir en smittspridare, så också vattnet. Bisamhällena måste behandlas mot det dödliga kvalstret varroa, spritt i Sverige sedan slutet av 80-talet.

Ordföranden Åke Sandquist säger att det finns odlare som slarvar med utfodringen så att en del bin svälter ihjäl. Varken kvalstret eller tarmparasiten dödar alla drabbade bin, uppger SLU:s forskningsingenjör Eva Forsgren. Om sjukdomarna upptäcks i tid tillfrisknar de flesta.

Kvalster kan behandlas med oxalsyra, men mot tarmparasiten saknas medicin.

TT

Mer läsning

Annons