Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biblioteket i Malung byggs om

Annons

Det blir inget nytt bibliotek i Malung. Kommunfullmäktige beslutade att bygga om det gamla biblioteket för tio miljoner kronor och hoppas därmed slippa det miljonvite som Arbetsmiljöverket har hotat med.

I slutändan har det funnits två alternativ för att lösa problematiken med arbetsmiljön i biblioteket. Ombyggnad i befintligt bibliotek eller ett nytt bibliotek i ombyggda lägenheter i bostadsområdet Fällen.

I fullmäktigedebatten hävdade Bengt Thorén att biblioteksfrågan är en ödesfråga för kommunen, eftersom biblioteket skulle vara en viktig del i satsningen på en Mötesplats Malung-ett allaktivitetshus.

-Ungdomen flyr Malung, det syns inte minst i gymnasiets elevantal. Mötesplatsen skulle vara en långsiktig satsning som kan locka unga. Vi kan börja med att göra ett nytt bibliotek och sedan utveckla ett allaktivitetshus i takt med att vi får råd. Om vi bygger om biblioteket där det är så innebär det dödsstöten åt tanken på Mötesplats Malung, sade Thorén.

Och i så fall blev fullmäktiges beslut en dödsstöt. Med 26 röster mot 13 beslutades att bygga om befintligt bibliotek för cirka 10 miljoner kronor.

Detta trots att flera talare varnade för att det inte blir något bra bibliotek-trångt och svårtillgängligt för barnvagnar och rörelsehindrade.

Carina Albertsson (s), Ann-Louise Eklund (msp) och Hans-Petter Paulsen (fp) hörde till de ivrigaste förespråkarna för en framtidssatsning med ett nytt bibliotek.

Det har sagts att det ekonomiskt går på ett ut om man bygger om biblioteket eller bygger ett nytt. Men detta tillbakavisades av kommunens tekniske chef, Hans-Göran Larsson:

-Det blir mer än dubbelt så dyrt att bygga bibliotek i Fällen, 22 miljoner kronor mot 10 miljoner, hävdade Larsson då han kallades upp i fullmäktiges talarstol för en "expertkommentar" i byggfrågan.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons