Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biblioteket i Järna kan få minskade öppettider

Annons

Allmänna utskottet beslutade att föreslå kommunstyrelsen att minska öppettiderna för biblioteket i Järna vid torget i Myrbacka, från 15 timmar i veckan till tio timmar.

Biblioteket kommer då att vara öppet två - i stället för tre dagar i veckan. Enligt förslaget sänks den heltidstjänst som i dag finns med 25 procent från och med första november.

- Det är inte bra det här och de kunder jag har pratat med tycker inte att det är bra heller. En mötesplats försvinner, säger Lena Flodins, bibliotekarie vid biblioteket i Järna.

Anledningen till att allmänna utskottet vill minskar öppettiderna för biblioteket i Järna är för att de utökade öppettiderna som infördes för ett par år sedan inte har gett någon ökad utlåning. Hur mycket som lånas ut i Järna kan inte Lena Flodins svara på men majoriteten av det som lånas ut är skönlitterära böcker. Även kommunens bibliotekschef förstår förslaget.

- I och med att Järnabiblioteket inte lånar ut mer när de har längre öppettider så finns det inget som motiverar att det ska vara öppet som det är i dag, säger Ingvar Björk.

Kommunstyrelsen fattar beslut i frågan den 24 augusti. Troligen följer de allmänna utskottets förslag.

- Jag har inte hört något annat från övriga ledamöter, säger Gunnar Magnusson, kommunalråd.

Minskningen av öppettiderna och biblioteksassistentens tjänst ger en besparing i 2005 års budget med cirka 70 000 kronor.

DANIEL SAMUELSSON

Mer läsning

Annons