Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biblioteket hoppas på nya lokaler

Annons

Det framgår av bibliotekets årssammanställning, som också visar att antal besökare och lån minskade något.

- Minskningen är något som vi delar med många andra bibliotek under 2003. Men vi har också förklaringar till nedgången, dels var biblioteket i Sälen stängt för allmänheten under första halvåret och dels hade vi på huvudbiblioteket i Malung stängt under tio dagar för bland annat uppdatering av datasystem och fortbildning, säger kulturchefen Margaretha Hedblom i en kommentar till statistiken.

Besöksantalet uppgick under förra året till 97 594 och det är nästan 4 000 färre än året innan. Räknar man med ett genomsnitt på 300 besökare om dagen så innebär de tio stängda dagarna i Malung att man bara där tappat 3 000 besökare.

- Så i stort sett kan vi nog säga att besöksfrekvensen har hållit i sig, menar Hedblom.

Boklånen uppgick till 100 462 under förra året, cirka 1 500 färre än året innan, och den nedgången kan nog också förklaras med den nämnda stängningen.

- Vi fortsätter att arbeta för att biblioteket och filialen i Transtrand ska vara kommunens vardagsrum, där det finns tillgång till media av olika slag, och vi känner en starkt medvind. Antalet distansstuderande har ökat, och för dem fyller biblioteket en viktig funktion. Barnverksamheten är fortsatt stor med bland annat välbesökta sagostunder. Nu hoppas vi på nya och ändamålsenliga lokaler i framtiden, för att ännu bättre kunna svara mot låntagarnas behov och önskemål, säger Margaretha Hedblom.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons