Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biblar med historia visades i Gustafs

Annons

Den har kallats för världens mest lästa bok. I söndags fick den en egen utställning i församlingsgården.

Bibeln presenterades i olika varianter från 1600-talet och framåt.

Det ska vara ordning och reda i kyrkan. Därför har varje söndag ett eget tema. Då det skulle handla om bibeln den här gången, kom Rune Johansson på att det kunde passa med en utställning. Han gick ner i arkivet och hämtade några exemplar av kyrkans egen handbok.

- Det blev lite hastigt, eftersom jag fick idén i fredags, säger han.

En välbevarad bibel från 1655 ligger uppslagen på det långsmala bordet i församlingsgården. Det sägs att den har haft sin plats på altaret i Enbacka kapell.

Men det är rivet för längesedan.

- Kapellet låg i sluttningen mot älven och det enda som finns kvar i dag är en dörr, en vindflöjel och ett krucifix, berättar Rune Johansson.

På den tiden hörde Gustafs till Stora Tuna socken.

- Men på 1700-talet hade kung Gustaf III vägarna förbi. Han sa till ortsborna att de skulle få en egen församling, om de klarade att bygga en kyrka.

Det gjorde de förstås och 1768 hölls den första gudstjänsten. Dessvärre blev kungen mördad innan invigningen. Fast hans son Gustaf IV, såg till att löftet hölls. Han överlämnade också den stora altartavlan som hänger i kyrkan.

Vid den har Rune Johansson just stått och berättat om bibelns historia. Från papyrusrullarna till dagens pocketversion.

- Jag har rest mycket i Grekland, Turkiet och det som förr kallades Mindre Asien. Där har jag träffat på mycket bibelhistoria.

Han tillägger också att han sitter i kyrkorådet. Då bör man kunna en del om bibeln, säger han med ett skratt.

Utställningen i församlingsgården är bara tillfällig. Men om intresse finns, kanske biblarna dyker upp vid fler tillfällen. För det finns mycket spännande i arkivet.

JOHAN KÄLLS

Mer läsning

Annons