Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bevisjakt för miljoner

Annons

När Quick 1993 erkände mordet på 11-årige Johan Asplund, blev det ett fall för en kriminalinspektör i Sundsvall. När detta morderkännande följdes av många fler, fick samme utredare fortsätta arbetet.

Han blev polisens expert på Thomas Quick, och har sedan sex år tillbaka jobbat heltid med Quick-utredningarna. Under några år har även två andra kriminalinspektörer jobbat deltid med detta.

Dessa polisinsatser har kostat ungefär 2,5 miljoner kronor.

De samlade advokatkostnaderna uppgår efter sex genomförda mordrättegångar till tre miljoner kronor.

Några fler rättegångar finns dock för tillfället inte i sikte, eftersom överåklagare Christer van der Kwast i måndags lade ner alla pågående mordutredningar mot Thomas Quick.

Anledningen är att Quick deklararerat att han inte längre tänker delta i utredningarna.

- Jag kan inte utreda utan underlag. Och i de här fallen sker kontrollerna gentemot Quicks uppgifter, säger överåklagare Christer van der Kwast till FK.

Under nio år har han varit kopplad till Quickutredningarna. Hur mycket av sin tid han ägnat åt dem kan han dock inte säga, inte ens uppskattningsvis. Därvidlag är det omöjligt att säga hur mycket av överåklagarens årslön på drygt 700 000 kronor som kan härröras till arbete med Quick.

- Ibland har det varit natt och dag, ibland ingenting. Jag har inte funderat över hur lång tid det har tagit, säger van der Kwast.

Förutom åklagare, poliser och advokater har bland annat minnesforskare, benforskare, rättsläkare och hundekipage då och då deltagit i de olika utredningarna, som pågått parallellt. Och vid de cirka 15 vallningar som genomförts med Thomas Quick har även polis från den lokala polismyndigheten deltagit. Därutöver tillkommer ytterligare arbetsinsatser från bland annat personal på tingsrätterna.

Lågt räknat kan det därför sägas att utredningarna kring Quick har kostat minst 7 miljoner kronor.

Christer van der Kwast tycker att man klarat sig med en ganska slimmad organisation i utredningsarbetet, och jämför med den norska polisens pådrag.

- Norrmännen drog på ordentligt. Mordet på Therese Johannessen i Drammen var deras största fall sedan kriget.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons