Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beviljat lån till Sveaparken

Annons

Detta innebär att Hedemora levande stad får ytterligare 2 450 000 kronor för att kunna färdigställa parken.

Gun Drugge förklarade hur projektet har kunnat gå så kraftigt i underskott. Hon menar att det finns många anledningar till att det blivit så här.

- För det första är det inget konstigt i att EU-projekt får brist på pengar, det är vanligt i sådana här fall, menar hon.

Budgeten som Hedemora levande stad lagt upp har kommunen gått in och konsulterat, men Gun menar att de gjorde detta för sent.

- Vi hade kunnat gå in och styra upp det mer detaljerat tidigare, säger hon och fortsätter.

- Man kan ju också tycka att så stora projekt borde ha pengar för oförutsedda utgifter men det fungerar inte så när det gäller EU-pengar. De går inte att dela upp i olika poster, förklarar Gun.

Man har tidigare undersökt marken i Sveaparken geologiskt, och redan då konstaterat de dåliga grundförhållandena. Men kommunen har då konstaterat att det inte funnits ekonomi till det.

- Med facit i hand borde vi ha prioriterat det, säger Gun Drugge.

Inför återbetalningen 2010 har kommunstyrelsen under den extra stämman tillsammans med Hedemora levande stad fått genom de krav som ställts. Ytterligare ett möte ska hållas för att dra upp riktlinjerna mer detaljerat.

- Avbetalningsplaner finns för hur föreningen ska betala tillbaka, och vi har räknat på att vid första återbetalningstillfället ska 450 000 komma tillbaka. Om pengarna ändå inte klaras av att betalas tillbaka så går föreningen i konkurs, avslutar Gun Drugge.

Hos politikerna sprider sig en oro för hur det framtida bruket av Sveaparken kommer att se ut, framförallt ekonomiskt.

- Jag oroar mig starkt för det, vad kommer hända sen? Blir det mer utgifter för vår del? Det vet vi ju inte i dag, säger Berndt Nygårds.

THERÉSA HONGISTO

Mer läsning

Annons