Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bevarar torparöden

Annons

Materialet om olika spännande människoöden har Westlund nu sammanställt i skriften Berättelser om torp och människor mellan Dräcke och Norn.

I sin skrift skildrar Lars Westlund smått otroliga levnadsöden. Ta till exempel historien om Sophia Stina Nordbäck som bodde i en jordkula på Tyskänget i 33 år.

Kvast-Sophia, som hon allmänt kallades för, bosatte sig i jordkulan efter att ha blivit gravid och därför förskjuten från den gård hon jobbade på.

I jordkulan födde hon dottern Johanna, kallad Tysk-Johanna.

Eller ta historien om familjen med nio barn som bodde i en liten stuga och som skogsbolaget tvingade hysa in fyra skogsarbetare.

- 15 personer bodde i en liten stuga, de låg tre och tre i sängarna.

Här finns också berättelsen om Ramsenkarlarna, två bröder som bodde i sin stuga i 60 år i väglöst land.

Arbetet med torparnas historia och levnadsöden började Lars Westlund 1999. Bakom det hela ligger mer än 20 års forskning om torparna.

De senaste åren har tidningen följt Lars Werslund i hans arbete att kartlägga torparnas historia.

Alla som färdats i trakterna av Turbo och Norn vet att det är tät skog som dominerar området. Men vid tiden för Lars Westlunds berättelser såg landskapet helt annorlunda ut.

- Då var det öppna marker, senare planterade skogsbolaget skog överallt.

Det var Ingvallsbenning-Turbo hembygdsförening som ville att eftervärlden skulle kunna få ta del av torparnas liv och leverne och Lars tog på sig uppgiften.

Många av sina berättelser har han fått från åldringar som bott i området.

- Jag skickade brev till många gamlingar och fick tillbaka många långa och intressanta svar.

Platser där det endast finns en stengrund som påminner om att där stått ett torp har han försett med informationsskyltar. På skyltarna går att läsa om vem som bodde på platsen och vad de sysslade med.

- Jag har mött stor uppskattning och har fått guida busslaster med folk till de olika platserna, säger Lars som haft stor hjälp av Lennart Gunnarsson med att tillverka och placera ut vägvisare och skyltar till torpen. Uppskattningsvis har 500 personer traskat om kring i skogarna och tagit del av historien om torparna.

När Lars höll en föreläsning om sitt arbete för Rotary på stadshotellet var det någon som undrade om han inte skulle skriva ner sina historier. Lars tog frågan på allvar och nu finns 200 exemplar av Berättelser om torp och människor mellan Dräcke och Norn, tryckta. Kostnaderna har han själv stått för.

- Det finns exemplar av skriften på bokhandeln, turistbyrån och här hemma hos mig. Den innehåller berättelser från 1700-talet och fram till 1900-talet.

Han har själv stor erfarenhet av torparlivet som långt ifrån var en dans på rosor.

- Jag föddes i Kutbo den 11 november 1925. Torpet vi bodde i saknade både vatten och el. Som 14-åring började jag arbeta som dräng i Kockbo.

Han minns en vinter då han som tonåring tillsammans med två män, fick skotta vägen för hand mellan Kutbo och Dräcke. Det tog två dagar att få vägen fri från det hårt packade snötäcket.

Inom en snar framtid ska Lars Westlund och Lennart Gunnarsson komplettera informationen kring torparlivet.

- Då ska vi sätta upp en jättestor skylt i Gräntse med pilar och namn som pekar ut riktiningarna för var de olika torpen låg.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons