Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bevarandet bör stöttas"

Annons

Gopa kvarn har nyttjats av lantbrukarna i Sågmyra sedan slutet av 1800-talet och är i dag kulturhistoriskt intressant.

Byggnaden är värd att bevara eftersom den, enligt ett gåvobrev, ägs av Sågmyra hembygdsförening och föreningen redan räddat byggnaden från förfall genom att förse den med nytt tak och andra åtgärder för byggnadens överlevnad.

- Om vi bortser från de juridiska aspekterna på ägarförhållandet så menar jag att det faktum att det finns ett intresse hos Sågmyraborna och hembygdsföreningen är skäl nog att från myndighetshåll stötta bevarandet av byggnaden menar Örjan Hamrin.

Kurth Pettersson och hembygdsföreningen har på ett förtjänstfull sätt jobbat för kvarnens överlevnad.

- Det vore synd om här skulle bli kontor, menar kommunantikvarien Mats Persson.

- Sågmyra hembygdsförening äger kvarnen och hävdar köpare och säljare av kraftstationerna i Vrebroströmmen något annat får de själva reda ut vilka fel som begåtts vid fastighetsaffären, menar före detta landshövding Ingvar Gullnäs, juridiskt sakkunnig hos Sågmyra hembygdsförening.

- Det måste ha gjort något misstag när affären gjordes upp och man förbisåg att det fanns en skylt på kvarnen som berättade vem som var ägare till den, säger Örjan Hamrin.

Det har funnits kvarnar på den plats där Gopa kvarn nu ligger ända sedan 1700-talet.

Gopa kvarn i dess nuvarande skick byggdes år 1887 och den drivande kraften bakom bygget var liesmedsmästare Jakob Gustaf Nordahl. Den nyttjades av alla jordbrukare i Sågmyra och även jordbrukare från Leksands och Åhls socknar.

Då drevs den av ett stort vattenhjul. Vattnet togs från Vrebroströmmen och leddes genom en kanal in i kvarnen till vattenhjulet.

År 1915 köptes kvarnen av Tidstrands. Den moderniserades då och fick elmotordrift. Vattenhjulet kastades ut. Ett betongvalv göts över bottenvåningen som har väggar av slaggsten Betonggolvet blev fundament för en elmotor. Den fick kraften från kraftstationen intill kvarnbyggnaden. Kvarnen blev på så sätt en modern anläggning.

I sitt utlåtande om Gopa kvarn skriver kommunantikvarie Mats Persson att maskineri och byggnad är i sådant skick att kvarnen utan större insatser kan återsällas i elektrisk drift enligt yllefabrikens ombyggnation och sedan förevisas.

För en yngre generation skulle kvarnen bli ett tydligt och pedagogiskt åskådningsexempel på hur vatten- och senare elkraften nyttjades.

Utifrån ett kulturhistoriskt perspektiv är det värdefullt att kvarnbyggnaden genomgår en avslutande renovering och att kvarnmaskineriet sätts i funktion.

LEIF FORSLUND

Mer läsning

Annons