Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Bevara och höj värdet

Annons

Det vilar ett romantiskt skimmer över Västerby med sina många rödmålade timmerfasader. Byn är oskiftad och alla gårdar ligger kvar på sina platser sedan urminnes tider.

Men något romantiskt skimmer gavs det inte utrymme för när länsantikvarie Ulf Löfvall och stadsarkitekt Michael Bergman gästade Västerby i måndags för att informera om regler och bidrag vad gäller byggnadsvård.

Det hettade till bland de cirka 40 besökarna i bygdegården när kulturella intressen ställdes mot ekonomiska intressen.

Länsantikvarie Ulf Löfvall värnar starkt om byggnadskulturen i byn. Enligt honom visar en inventering att 40 byggnader i byn, alla uthus, revs under 30 årsperiod från 50-talet fram till 80-talet.

- Någonstans finns det en gräns för att det inte är Västerby längre om för många byggnader försvinner, säger han.

Både Ulf Löfvall och Michael Bergman uppmanade fastighetsägarna att ta hand om sina byggnader, inte bara boningshusen utan även uthus och liknande.

- Och gör det i tid enligt den gamla regeln skorna på huset och mössan på taket.

Vid en rundvandring i byn gav de båda tips och råd om hur fastighetsägarna med relativt enkla metoder kan skydda sina byggnader. Byt ut trasiga tegelpannor på taken, laga trasiga fönsterrutor, inga blomrabatter mot väggarna, se till att det finns ventilation under husen och återanvänd gammalt material.

- Det är billigare och enklare att riva och bygga nytt. Visst, men marknadsvärdet på den här byn sjunker då drastiskt, säger Löfvall och pekar på att intresset utifrån är stort för en boendemiljö som i Västerby.

För en fastighetsägare kan en renovering av en fallfärdig ladugård vara förenad med stora kostnader och i nuläget har länsstyrelsen mindre bidragspengar än någonsin.

Många höjde rösten mot gamla Sätervägen som är ett problem. Vägen ligger högt i förhållande till många byggnader som därför anfräts av vattenavrinningen från vägen.

Dessutom är vägen trafikerad av långtradare och stora bussar som i sin framfart skapar vibrationer i marken som äldre husgrunder inte står pall för. Miljö- och byggnämndens ordförande Karl-Erik Pettersson lovade på plats att nämnden skulle ta tag i Sätervägen för att se om den går att åtgärda.

- Ska jag kosta på hundratusentals kronor på mina byggnader för att grannens hus ska få ett högre värde, frågar en av besökarna i bygdegården.

Frågan är riktad till Ulf Löfvall som i sin tur envist höll fast vid sin ståndpunkt, att en bevarad byggnadskultur höjer marknadsvärdet på byn.

Efter mötet säger Löfvall:

- Det var ett bra möte, kul att se ett så stort engagemang. Jag tycker rent generellt att de ekonomiska intressena och de kulturella intressena har närmat sig varandra. Dialogen är viktig.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons