Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bevara Källfallet

Annons

Självklart var det en medveten planering av de hundraåriga byggnaderna.

Gruvarbetarna skulle bo ljust och luftigt som kontrast till arbetet som var mörkt och tungt.

Jag föreställer mig att området än i dag är idealiskt för ett modernt boende. Nära till butiker och service, nära till riksväg, järnväg, bussar, badhus, bibliotek och skola och ändå tätt inpå naturen.

Under hundra år händer det mycket med hus och den sista tiden har Källfallet haft det svårt. Det har blivit ägarlöst och utsatt för intrång och förstörelse och nu tre stycken bränder på rad samt, som en följd av det, uttalade önskemål om rivning.

Trots det representerar området en stolt historia. Någonting att respektera och ta till vara i stället för att riva.

För vilka problem skulle det lösa egentligen?

För trettio år sedan gjorde riksantikvarieämbetet tillsammans med länsmuseerna i landet en sammanställning av Sveriges mest värdefulla kulturmiljöer. Källfallet utvaldes då som en av flera miljöer i Grängesberg till ett av Sveriges riksintressen för kulturmiljövård.

När man tänker efter så borde det vara självklart att vi i Ludvika inte ska medverka till att radera landets kulturhistoria.

I Grängesberg finns mycket och viktig industrihistoria och Källfallet är ett av två genuina och helt unika bostadsområden knutna till den historiken - ett kulturminne som skulle kunna komma till användning och återfå sitt liv igen.

ANNA ANDERSSON

Mer läsning

Annons