Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beväpnad krogbesökare friades

Annons

Mannen, som inte är hemmahörande i Dalarna, besökte restaurang Stora Björn i november förra året. När han lämnade in sin fotoutrustning i garderoben visade han upp den expanderbara batong som han även bar med sig. Ordningsvakten som såg batongen kontaktade polisen, eftersom han ifrågasatte att mannen hade rätt att bära en sådan.

När mannen ställdes inför rätta i Falu tingsrätt i maj, sa han att han arbetade som pressfotograf och att han på grund av sitt jobb var hotad av kriminella grupper. Med den förklaringen ville mannen försvara sitt innehav av batongen.

Enligt lag får farliga föremål inte innehas på allmän plats. Men förbudet ska inte gälla om det kan anses vara befogat för den aktuella personen att bära föremålet.

Det gäller exempelvis en hantverkare som har behov av att använda kniv i sitt yrkesut-övande.

Eftersom mannens behov av batongen inte var utrett när målet togs upp i Falu tingsrätt, ansåg man att det inte fanns tillräckligt med underlag för att döma honom.

Rättens ordförande och en av nämndemännen hade dock skiljaktig mening, och menade med hänvisning till lagens förarbeten att innehav av gatustridsvapen på allmän plats knappast någonsin bör kunna godtas. I praktiken gäller därmed ett totalförbud mot sådana, menar man.

Åklagaren har nu överklagat den friande domen till Svea hovrätt.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons