Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Betygspressen tuff för gymnasieeleverna

Annons

I dag innebär kursbetyget att gymnasieelever får ett slutbetyg i vissa ämnen redan under första året, ett betyg som inte kan ändras.

För många som börjar på gymnasiet blir den nya studiemiljön en stor förändring mot högstadiet, något eleverna själva tycker kräver en viss tid av acklimatisering.

- Det är jättemycket eget ansvar och lärarna ger inte samma peppning som de gjorde på högstadiet, säger Clara Johansson, 17, från Smedjebacken som går första året på samhällsprogrammet på Högbergsskolan.

Hon får medhåll av sina klass-kamrater som alla upplever att de nya studierna kräver väldigt mycket tid och energi. Studier som ska genomföras på eget ansvar och med tidsplanerande.

- Man får lägga om studietekniken och det är svårt. Man jobbar mer hemma än i skolan.

- Det är ingen lärare som säger till att "nu återstår en dag innan arbetet ska vara inlämnat", säger Klara Storbacka, 16, från Smedjebacken.

Samtidigt som förvirringen är ganska stor över det nya studiesättet är vissa ämnen avslutande.

- Jag visste inte när jag började att en del betyg är slutgiltiga, och sen bedömer lärarna så olika.

- Lärarna ser inte var och en, de vet inte vem man är. De säger att det man gör på lektionerna räknas in men så är det inte, säger Fanny Larsson, 17 år, från Ludvika.

Att lyckas på proven är viktigt men att få bra betyg är svårt.

- Egentligen är det ett prövoår, det första året på gymnasiet, att komma in i allt det nya men vi har redan fått slutbetyg i data och naturkunskap, säger Fanny Larsson.

- Man måste ge 100 procent från början, säger Clara Johansson.

Lärarna uppmanar eleverna till att använda håltimmarna för studier.

- Det är vi inte vana vid. Det blir att man pratar och spelar kort i stället, säger Karolina Danielsson, 17, från Smedjebacken.

Andra intressen får stryka på foten när studierna måste prioriteras.

- Idrott, vänner, tv..., uppger tjejerna att de får offra.

Det hårda studietempot går an i perioder men inte alltid.

- Att få godkänt är en otrolig lättnad. På högstadiet blev man riktigt besviken om man inte fick ett VG, säger Klara Storbacka.

I bland skippas lektioner i vissa ämnen för att prioritera studier i ett annat. Men ingen ångrar sitt val av gymnasieprogram.

- Det finns ju inte så många andra att välja på om man vill ha en bred utbildning, även om det är mycket pluggande, säger de.

INGELA HALLGREN

Mer läsning

Annons