Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Betyget en valfråga

/
  • Eleverna ska få betyg redan i årskurs sex, enligt regeringens förslag, med betygsskalan där A är högst och F icke godkänd. Men reformen hinner inte klubbas före valet och betyg blir därför en valfråga. Anders Johansson, Anna-Maria Eriksson, Julia Johansson och Klaus Ncuti tycker till om de olika partiernas skolförslag inför valet.  Foto: Kjell Jansson

Annons

I dag får eleverna sitt första betyg i årskurs åtta. Från och med höstterminen 2012 föreslår Alliansen att betyg införs redan från årskurs sex, då ska också sjuorna få betyg för första gången, i Alliansens förslag ska även skolk synas på betyget. Ett system som redan testats i Stockholm när utbildningsminister Jan Björklund var skolborgarråd. Socialdemokraterna tog bort skolk ur betygen när de tog makten i huvudstaden, men systemet infördes igen när de borgerliga vann tillbaka makten.

I Alliansens förslag till nytt betygssystem tillåter man att de skriftliga omdömena från årskurs ett är betygsliknande. Folkpartiet kan tänka sig att införa betyg redan i fjärde klass men det ingår inte i regeringens överenskommelse.

Tidigare betyg var ett av alliansregeringens löften inför förra valet. Men ett färdigt förslag presenterades först i somras. Nu är förslaget ute på remiss och hinner inte till riksdagen för slutligt avgörande före valet.

Oppositionen vill ha skriftliga omdömen från klass ett och betyg från årskurs sju. Omdömena ska inte vara betygsliknande. Vänsterpartiet som förespråkar en betygsfri skola fick kompromissa liksom Miljöpartiet som i sitt partiprogram vill se skriftliga rapporter i stället för dagens betygssystem.

Om regeringsförslaget genomförs blir årets fjärdeklassare den första kull som betygsätts i årskurs sex. De, liksom de äldre eleverna, får dessutom betyg enligt den nya skalan med bokstavsbetygen A-F, med A som toppbetyg. Denna förändring har riksdagen redan klubbat igenom med den nya skollagen.

I betygsskala är A toppbetyg, följt av B, C D och E. Ett sjätte steg, F, motsvarar dagens Icke godkänd (IG).

Vid ett nytt regimskifte kan de betygsregler som slås fast i höst rivas upp.

- Det är en djupt olycklig situation. Skolan behöver klara och långsiktiga spelregler för att åstadkomma ett bra resultat, säger Eva-Lis Sirén, ordförande för Lärarförbundet.

Mer läsning

Annons