Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Betyg i skånska friskolor granskas

Annons

Skolverket har fått signaler från Skåne om orättvis betygssättning i fristående skolor. En misstanke som måste tas på allvar, tycker Skolverket och inleder en särskild granskning.

Signalerna om den misstänkta orättvisan ska enligt Skolverket ha skickats från ämneslärare vid kommunala skolor i Skåne till verkets generaldirektör Per Thullberg.

Oron gäller att fristående skolor ger för höga betyg på felaktiga grunder. För att ta reda på om det är så gör Skolverket en särskild granskning som ska omfatta även kommunala skolor och eventuellt även andra län än Skåne.

När det ringer ut till sommarlov om några veckor står Sveriges niondeklassare där med ett slutbetyg som helt kan avgöra framtida studier och arbetsliv. Ett G som i "Godkänt" ska stå för samma kunskapsnivå hos elever i Ystad och Kiruna och i såväl kommunal som fristående skola.

Sveriges Radios P1-program Kaliber har jämfört över 1|000 slutbetyg från nian med resultat från nationella prov och kunnat visa att friskoleelever oftast får högre betyg än de skrivit på proven.

Ahnborg säger att förhållandet mellan betyg och resultat på nationellt prov aldrig kan vara ensamt utslagsgivande för betygssättningen.

Granskningen ska starta under hösten.

TT

Mer läsning

Annons