Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Betty Asplund fyller 101 år

Annons

Betty Asplund är inte bara född i ett annat sekel. Hon är på sätt och vis född i en annan värld. En värld där hon och hennes syskon i bland fick hjälpa till att skrädda malmen.

En värld där inga kilometergränser fanns när det gällde skolskjuts eller inte. Alternativet var ett: att gå.

För Betty betydde det långa och slingrande stigar genom skogen, över Kalvberget och bort till Gräsbergs skola. Och sedan den motsatta sträckan när skoldagen var slut.

I stället för att gå till ett snabbköp och handla mjölk, var det bara att traska i väg längs stigen till Torfasten där det fanns en bonde.

När Betty var nio år flyttade familjen till Rågruvekasernen i Gräsberg. Där bodde hon vid tiden för konfirmationen. Undervisningen skedde i Ludvika och på nytt blev det att gå eller i bästa fall få skjuts med någon på cykel.

I samband med sitt första arbete på kafé Värnhem, senare Tyroler, mötte hon Axel som blev hennes make. Paret bodde en tid i Nora, där hon arbetade som barnflicka, och återvände till Ludvika 1929. De bodde först på Magnet och 47:an, därefter på Rasfallet där de byggde ett eget hus.

Efter återkomsten till Ludvika var Betty hemmafru. Paret flyttade sedan till Granliden i Grängesberg. Maken Axel gick bort 1987 och efter detta flyttade Betty till Biskopsgården.

Hon är vid förhållandevis god hälsa, frånsett hörseln. Vid två tillfällen på senare år har hon brutit lårbenet, den sista gången så sent som i mars då hon hamnade på Falu lasarett.

Sådana händelser kan vara förödande för äldre, men inte för Betty. Lagom till sin 101-årsdag är hon hemma på nytt. Och - vilket är enastående - med hjälp av stor viljekraft och en rullator är hon även på benen igen.

Mer läsning

Annons