Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Betesförening söker djurhållare

Annons

Sörbygge Betesförening efterlyser fler djurhållare.

- Vi behöver fler djur för att kunna bibehålla de beteshagar vi hittills restaurerat, säger Dick Roos.

På bara några år har Sörbygge Betesförening i Rättvik rönt stor uppmärksamhet i Dalarna. Med relativt enkla medel har medlemmarna hittat en fungerande modell för att bekämpa förbuskningen inom de tio byarna i Sörbygge fjärding.

I dagsläget finns närmare hundra hektar stängslad betesmark fördelat på tolv hagar som upplåts till djurhållare av såväl får, kor som hästar.

Men för att kunna behålla de öppna landskapen i hagarna krävs fler djur.

- Dessutom finns åtskilligt mycket mer mark utöver våra hagar, säkert fem-tio gånger så mycket, säger Dick Roos.

Han och föreningens medlemmar ser en rad anledningar till att fortsätta kampen mot förbuskningen. I slutändan handlar det om hur stor attraktions- och konkurrenskraft Rättvik som kommun kommer att ha i framtiden, menar man.

- Vi kommer att tappa den här unika utsikten och naturskönheten som idag lockar folk till Rättvik om vi inte fortsätter arbetet med att öppna landskapen, säger Roos.

Och enligt honom finns det bara en rimlig metod:

- Betande mular. Att röja mekaniskt blir alldeles för dyrt.

Sörbygge Betesförening bildades för fyra år.

Föreningen är en föregångare och ett exempel på hur man kan motverka förbuskningen som är ett problem i princip alla gamla lantbruksområden, inte minst runt Siljan.

Det har också kommit till nya djurbesättningar sedan föreningen inledde sitt arbete. Inte minst har antalet hästar ökat kraftigt och för närvarande är efterfrågan på gårdar med stall och en liten rasthage mycket stor.

- Många vill byta lägenheten i stan med en egen gård på landet. Folk börjar se över sin livssituation och vill ha en bättre livskvalitet, konstaterar Roos som givetvis hoppas att det går att få fram fler gårdar - för de öppna landskapens skull.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons