Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Betalkorten - en dyr affär för handlarna

Annons

Conny Claesson vid Svensk handel mellansverige tycker att det är fel att bankerna belastar näringsidkare med hela kostnaden för korthanteringen och vittnar om att många handlare och restaurang-ägare är frustrerade över situationen.

Bankerna uppmanar sina kunder att skaffa bank- eller kreditkort för att det är behändigt att slippa all kontanthantering. Vad som inte är lika känt är att banker tjänar mycket pengar på kortanvändningen i form av avgifter och försäljningsandelar från näringsidkare.

Enligt Conny Claesson är det få konsumenter som känner till vilka kostnader som är förknippade med kortköpen. Däremot är frågan glödhet bland affärs- och restaurangägare. Det är särskilt kostnader kopplade till köp med internationella kreditkort som upprör.

- Dessa köp är mycket dyra för handlare. Kortföretagen drar av en procentandel av beloppet i avgift. Och bankerna kräver att man accepterar alla kort, annars hotar de med avstängning, säger Conny Claesson.

Köp för småbelopp med vanliga bankkort är också problematiska. När en kund betalar en kaffe för 15 kronor med ett vanligt bankkort kan så mycket som tre kronor gå till banken i transaktionsavgift. Då försvinner en stor del av marginalen.

Restaurang Golden i Falun tar fem kronor i avgift av de kunder som betalar med kort. Mehmed Ulubey jobbar på restaurangen och är irriterad över att det är så dyrt att låta kunder betala med sina betalkort. Helst skulle han vilja slippa ta ut extra avgift av gästerna.

Han visar upp fakturorna från Nordea där alla kortköp är registrerade. Kreditkortsköpen från Visa och Mastercard är dyrast. Där har 2,3 procent av försäljningsbeloppet dragits av i så kallad serviceavgift.

- Många vet inte att det kostar för oss. Kunder tror att vi gör det för att få extra pengar. De blir sura och tappar humöret, säger Mehmed Ulubey.

DAVID AHLIN

Mer läsning

Annons