Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Betalar för ingenting

Annons

Kjell Daniels visar räkningen för sophämtning som han har fått. Men någon soptunna utanför hans röda lilla stuga vid Molnbyggen finns inte.

- Jag var ärlig och sade att jag eller mina barn brukar sova här några nätter per år, och då måste jag betala både grundavgiften och avgift för sophämtning. Men det enda skräp som blir är kanske en chipspåse eller en tom korvförpackning om man grillar, och det tar jag med mig hem, säger Kjell Daniels.

Kommunen har beslutat att grundavgift ska tas ut på alla bebyggda fastigheter. Det gäller även om nyttjandet av fastigheten är begränsad.

Kjell Daniels tycker att det borde räcka med grundavgiften som han redan betalar för sophämtning vid bostaden i Häradsbygden.

- Nu åker jag på sopavgift bara jag åker till stugan och klipper gräset och har en läsk med mig.

- Om jag hade sommarstället i Gagnef vore det en annan sak, då är det ju en annan kommun.

Han tycker också att det är rätt att de som kommer utifrån och bor i sina stugor över sommaren ska betala.

- De kan ju inte ta hem sina sopor, och då måste kommunen ta hand om det. Men jag betalar för ingenting, säger Kjell Daniels.

En annan som protesterar mot avgiftssystemet är Rolf Hedlund. Han har sin fäbod i Yxbodarna och har befriats från sophämtningsavgiften. Men han måste fortfarande betala dubbel grundavgift, en för hemmet och en för fäboden.

- Varför ska vi betala för en tjänst som vi inte nyttjar? säger Rolf Hedlund.

- Det är urbota dumt, menar han.

Han har skrivit till kommunen som har svarat att åretruntboende i Leksand inte kan särbehandlas eftersom likställighetsprincipen ska gälla. Men Rolf Hedlund påpekar att vissa delar av kommunen ju inte berörs av sopbestämmelserna. Han visar upp en karta där gränserna är markerade.

- En del fritidsstugor är helt befriade från avgifter. Varför ska några vara undantagna? Det vore bättre att betala sopavgiften via skattesedeln, då blev det lika för alla, säger han.

MARIA ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons