Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Betalar för ingenting

Annons

Borlänge kommuns miljönämnd har ansvaret för tillsynen av de företag och organisationer som bedriver verksamhet som omfattas av miljöbalken. De följer även Svenska kommunförbundets rekommendationer.

- Varje månad kommer Stena Skanfors och hämtar alla våra kemikalier och vi sorterar allt material i en speciell behållare. Jag tycker att jag fullföljer mina skyldigheter och uppfyller miljökraven utan att miljökontoret ska behöva komma hit, säger Hans Wahlberg på Fotojouren i Borlänge.

I mars fick Fotojouren Stena Miljös gröna kort, ett miljöcertifikat som säger att företaget uppfyller de miljökrav som finns.

Räkningarna skiljer sig beroende på företagets förbrukning och det handlar om mellan 1 000 kronor och 25 000 kronor per företag och år.

Från och med årsskiftet höjdes avgifterna ytterligare. De ska täcka inspektionskostnader och det är meningen att miljöinspektörerna ska ha tid att fördjupa sig i branschens villkor och bestämmelser.

- Det här är inget unikt för Borlänge kommun. Vi prioriterar de företag som fått klagomål och vi hinner inte med alla. Det är dåligt med resurser, säger Kjell Olsson, miljöchef.

Han berättar att kommunen fått in klagomål på det här och att det ska tas upp till diskussion i kommunfullmäktige i höst.

Lantbrukare, kraftbolag och fotoaffärer har hittills protesterat mot avgifterna. I år har Polyfoto fått en räkning på 3 600 kronor.

- Det här är helt fel. Jag förstår inte vad de tar betalt för. De har aldrig varit här vad jag vet, säger Åke Tägtström vid Polyfoto.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons