Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Betalade ränta på icke existerande skuld

Annons

Han har under lång tid varit en trogen kund som vid minst fyra tillfällen per år har beställt varor för 1 000-tals kronor per gång. Nu känner han sig emellertid föranledd att ifrågasätta den tyska postorderjättens affärsmetoder.

- Jag har köpt deras varor även om de är dyrare, men mönster och färger har varit uppvägande. Men nu har det kommit smolk i glädjebägaren, fortsätter Hammarbäck och visar upp ett brev som han fick helt nyligen.

- Det står att jag ska dra av 61 kronor på min deklarartion för ränta som jag tydligen har betalt utan att ha en aning om det. Jag är inte skyldig firman ett öre för jag betalar alltid mina paket så fort som möjligt efter det att de har kommit.

- Jag har aldrig tidigare varit med om något liknande varken från Klingel eller några av de svenska postorderföretag som jag också gör affärer med.

För Hammarbäck, som alltid är noga med att göra rätt för sig, kom "räntebrevet från tyskarna" som en synnerligen retsam överraskning.

- Köplusten har försvunnit så nu lär det dröja innan jag beställer något från Klingel, konstaterar han besviket.

När han kontaktade Klingels Sverigekontor i Västra Frölunda fick han en förklaring som kunde uppfattas som krystad och förvirrande.

- Det gick ut på att man ska betala ränta från det att de börjar behandla ordern fram till dess att varorna är tillfullo betalda. Det verkar ju ganska sniket kan man tycka.

När tidningen kontaktade Klingel i ärendet nåddes först en medarbetare som föreföll mycket besvärad. Hon vägrade till och med att uppge sitt namn och sin befattning i företaget.

Carina Bergudden, ansvarig för Klingel i Norden, var mer lättpratad.

- Självklart är det sorgligt om kunden inte är nöjd med våra tjänster och han får gärna ta kontakt med mig personligen om det här. Förmodligen är det så att han är kontokund utan att han vet om det. Är man det ingår det per automatik att man betalar ränta, konstaterar hon och hänvisar vidare till företagets hemsida för information om alla villkor och procentsatser.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons