Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Betalade fel elnota

Annons

1993 tecknade företaget Kaido AB hyreskontrakt med det kommunala fastighetsbolaget Fastighets AB Hushagen. Det rörde sig om 266 kvadratmeter i industribyggnaden Gamla Tunavägen 8-10.

Hyran sattes till 140 000 kronor per år. I den summan ingick inte värme och el.

- Det var dubbelt så mycket pengar som den före detta hyresgästen betalat. I den personens kontrakt ingick dessutom el och värme, säger Kjell Sahlqvist, en av ägarna till dåvarande Kaido AB.

Bilvårdsföretaget var i det läget ensamt om att betala el och uppvärmning utöver hyran. Övriga hyresgäster i byggnaden hade de kostnaderna inräknade i hyresbeloppet.

- Mycket underligt. Dessutom hade den gamla hyresgästen fått order av bolaget att inte yppa sin tidigare hyra till oss, minns han.

Kaido AB ägnade sig åt bilvård. Det innebar att man använde sig av mindre eldrivna maskiner. Ägarna till företaget reagerade dock efter en tid på elräkningarna, som ansågs vara skyhöga.

- Det handlade om tusentals kronor och någonstans började vi inse att det inte kunde vara rätt, säger AnnChatrine Norrgård, delägare i företaget.

När fastighetsförvaltaren, en fastighetsingenjör vid Hushagen, vidtalades om detta försäkrade han att allt var som det skulle.

- Han pekade ut tre mätare i källaren. Av dem skulle en vara avsedd för vår lokal, den andra för Hushagen och den tredje skulle tillhöra ett annat företag, säger Kjell Sahlqvist.

Under 1996 delade Kaido AB Gamla Tunavägen 8-10 med ytterligare tio hyresgäster. Det året betalade företaget 22 876 kronor i elkostnader till Borlänge Energi.

Hushagen AB, som stod för elkostnaderna för övriga hyresgäster, betalade under samma period 10 464 kronor.

Kaido AB hade den dubbla elkostnaden jämfört med det kommunala fastighetsbolaget. Detta trots att bolaget egentligen skulle svara för merparten av elkostnaderna i huset. I alla fall var det vad de övriga hyresgästerna i huset trodde att en del av deras hyrespengar gick till.

Men så var inte fallet. Det uppdagades när Kaido AB slog av sin el. I samma stund slocknade hela industribyggnaden.

- Det blev helt svart. Inte bara i vår lokal, utan i hela huset, säger de.

Småföretagarna kände sig grundlurade. Sedan 1993 hade de betalat el för en hel industrifastighet, samtidigt som fastighetsbolaget debiterat övriga hyresgäster för samma kostnader.

Den mätare som Hushagen menade täckte hela industrifastigheten, bortsett från Kaidos utrymme, visade sig vara kopplad till en värmepump.

- Vi blev grundlurade och utsatta för bedrägeri.

Kaido AB gick i konkurs i slutet av 1997. Under det sista året installerades en ny elmätare i företagets lokaler. Elkostnaderna sjönk med tre fjärdedelar.

Tidningen skrev om företagarnas misstankar om bedrägeri redan 1998. Då ville inte Hushagens vd, Kenneth Nilsson, kommentera. Istället sa han att det fanns mycket att säga när tiden var mogen.

Det är fyra år sedan.

I dag ligger alla papper på bordet.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons