Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Betala för friskvård är att tjäna pengar

Annons

Kommunens uträkning: En satsad krona ger fem tillbaka

- Friskdagarna har ökat bland kommunanställda, det är konstaterat, säger friskvårdskonsulenten Marianne Karlsson-Eriksson.

Under 2002 och 2003 drevs det här som ett projekt, men från och med 2004 är friskvårdssatsningen sjösatt och Marianne Karlsson-Eriksson har som jobb att leda och administrera verksamheten "Mora i rörelse".

- Aktiviterna som erbjuds är många och skiftande. Det behöver inte vara svettframkallande löpning, gymnastik eller skidåkning. Vi har även buggkurs, ridning och olika former av avslappningsövningar på programmet. Valet är fritt, säger Marianne.

Vid måndagens kommunstyrelsesammanträde berättades om att 200 000 kronor avsatts till personalnämnden för att kommunpersonalen ska simma i fortsättningen.

- En miss i informationen någonstans. Vad det handlar om är att olika förvaltningar haft olika uppgörelser gällande simhallen. Nu får alla samma villkor, eller tillgång till simhallen om så önskas. Även i fortsättningen finns hela aktivitetsutbudet kvar och som sagt, valet är fritt, poängterar friskvårdskonsulenten.

Till sin hjälp har hon 90 friskvårdskonsulenter, ute på arbetsplatserna i kommunen, som ska hjälpa till att motivera personalen till aktivitet.

- Den som önskar kan dela upp sin veckotimme i till exempel fyra delar. Femton minuters promenad fyra gånger i veckan ger behörighet att fylla i aktivitetskortet på vilket vinster sedan utlottas.

En annan sporre är "Moraklassikern" där man under året ska simma tre kilometer, gå-lunka-löp tre mil, åka skidor-skridskor nio mil samt cykla 30 mil. Alla som gör de prestationerna får pris. Hittills är det cirka 200 av kommunens personal som klarat den här klassikern.

- Målet med hela satsningen är att öka antalet friskdagar och sedan vi kommit igång är det konstaterat att så har skett. Jag anser dock att man behöver en femårsperiod för att kunna göra en riktig analys av effekterna, avslutar Marianne Karlsson-Eriksson.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons