Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besviken på sjukvården

Annons

Alexandra lider av bulemi. Tillsammans med sin läkare beslutade hon förra veckan att hon måste få hjälp med sin sjukdom på ett behandlingshem.

- Han sa att om jag fick problem så skulle jag omedelbart kontakta honom.

När hon inte kunnat äta eller sova på två dagar, kände hon på måndagen att situationen blev akut. Hon klarade inte av att gå till sin praktikplats, som kock i ett kök. Dessutom har hon en treårig son att ta hand om. Efter att ha mått dåligt i hela helgen ansåg hon att hon behövde träffa läkaren.

Men så långt kom hon aldrig, eftersom sjuksköterskan i telefonpassningen bedömde att andra saker måste prioriteras före.

- Hon var uppkäftig och sa att de bara kunde ta hand om sårskorpor och krupp. Jag fick inte ens lämna mitt nummer så att han skulle kunna ringa upp.

- Jag skulle inte ringa om jag inte var tvungen. En sköterska kan väl inte bedöma om jag behöver prata med min läkare.

Avdelningsföreståndare Lena Törnqvist säger att beskedet som en patient får kanske inte alltid uppfyller deras önskningar. Hon kan inte uttala sig om det specifika fallet, utan bara mer generellt.

- Vår målsättning är givetvis att vara så tillmötesgående som möjligt.

Anledningen till att de tvingas bortprioritera fall är att trycket är hårt.

- Vi har tre doktorer, men skulle behöva det dubbla.

Hon uppmanar dem som är missnöjda med kontakten att prata med respektive avdelningsföreståndare, eller ringa till landstingets förtroendenämnd.

På förtroendenämnden hade man fram till oktober fått 40 ärenden, från korta samtal till längre skrivelser, om kritik mot sjukvården i Västerbergslagen. För hela 2003 är antalet 43.

Siffran på Ludvika Norra vårdcentral har dock minskat från 15 till 5 ärenden. Av dem handlar fem respektive tre om bemötandet.

- Vi upplever att det var mer problem där förr. Nu har det lugnat ner sig, säger Anna Lena Lindh, förvaltningschef på förtroendenämnden.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons