Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besviken på "fega politiker"

Annons

Han är besviken på, som han säger, "fega politiker som inte tar någon egen ställning".

- Istället säger de bara att de litar på tjänstemännens utredningar. Tjänstemännen å sin sida gömmer sig bakom andra konsulter. Det är en frånvaro av vilja att ta ansvar som är besynnerlig, anser Bernd Janusch.

- Vi lever i ett demokratiskt samhälle. De politiker som representerar kulturnämnden i Mora är, oavsett partifärg, överens om att driva verksamheten på ett visst sätt (och om att det bästa är ett kulturhus i Mattsons Järn-fastigheten).

- Varför får vi inte göra det då, så länge vi håller oss inom den ekonomiska ram vi har? Varför tillsätts överhuvudtaget facknämnder om de ändå inte får bestämma över den egna verksamheten? undrar Bernd Janusch.

- Vi har 3,3 miljoner kronor i årshyra för Skoglunds- fastigheten idag, vilket motsvarar en Stockholmshyra. De flesta är idag överens om att det var fel att gå med på ett långt och dyrt 20-årskontrakt med Skoglunds år1986. Nu är politikerna på väg att göra om samma misstag ifall de tecknar ett nytt långt kontrakt.

- I Mattsons Järn-alternativet var vi som högst uppe i 2,8 miljoner kronor i årskostnad och det efter en ordentlig renovering. Detta faktum har de som är emot köp av Mattsons Järn-fastigheten totalt sopat under mattan. Det handlar om Jantelag i allra högsta grad och med ungefär samma aktörer nu som förra gången fastigheten var till salu, säger Bernd Janusch.

Vilka politiker tänker du på när du talar om fega politiker?

- Dessvärre är det inte klart och tydligt vilka som är för och emot, eftersom även de som verkar vara emot inte är tydligt emot.

Bernd Janusch har trots allt inte gett upp hoppet om ett kulturhus i före detta Mattsons Järn-fastigheten. Hur har han tänkt sig att det skulle kunna lösas? Vilka ersättningslokaler skulle kunna erbjudas nuvarande hyresgäster?

- Exempelvis skulle vi kunna byta lokaler med varandra. Nuvarande bibliotek/ kulturhus har bättre affärsläge än Mattsons Järn. Metro och de andra butikerna skulle vara betjänta av att få AA-läge i stället för AB-läge. Ett annat alternativ är att samarbeta med Vasaloppet i en evenemangshall. Det handlar om vilja. För den som vill och orkar förhandla finns det fortfarande en möjlighet, tror Bernd Janusch.

Han poängterar att han, i egenskap av kulturchef, agerar på kulturnämndens uppdrag i denna fråga, eftersom nämnden är hans arbetsgivare.

- Det är mitt uppdrag att föra fram kulturnämndens synpunkter, annars missköter jag mitt jobb. Så det är inte av egen envishet som jag agerar. Dessutom är det så att konsekvenserna av beslut som fattas på högre nivå måste tas av oss inom kulturförvaltningen och inte av någon annan.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons