Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besviken på Apoteket

Annons

Det var för flera år sedan som Owe Edmark upptäckte att "plastpluggar" i näsan skulle vara ett bra hjälpmedel mot snarkning. Han fick patent på sin uppfinning som sedan dess används på bland annat Hjärtcenter i Stockholm, Sömnlab i Avesta och Fysiologlab i Stockholm.

Owe berättar att hjälpmedlet också gått att köpa i både Hemköp och på flera lokala apotek i Sverige, bland annat i Faluns båda butiker.

På Sömnlabb i Avesta säger man att hjälpmedlet fått både ris och ros av patienterna. Men plastpluggarna gör generellt så stor nytta att man vill ha kvar detta i sitt sortiment.

Men för Owe Edmark skulle det stora genombrottet vara om hjälpmedlet fick ingå i Apotekets stora sortiment i hela landet. Men där är det stopp.

- Jag får bara beskedet att de inte vill köpa in hjälpmedlet. Det gör mig upprörd eftersom jag är övertygad om att detta skulle hjälpa många människor. Nu börjar detta också säljas i Tyskland och Polen. Men Apoteken ger bara negativt besked, säger Owe Edmark.

- Jag är säker på att det finns något mygel bakom deras beslut. Det är svårt att bevisa, men så har jag upplevt detta.

Owe Edmark erkänner att detta också handlar om hans personliga ekonomi. En försäljning genom Apoteket skulle innebära stora inkomster för honom.

- I dag går verksamheten runt. Men om detta fanns att köpa på Apoteket skulle det innebära att jag fick sådana inkomster att det vore möjligt att betala av mina skulder.

- Det är inte lätt att vara uppfinnare i Sverige. Förutom en rullator som kan gå över trösklar och trottoarer och en specialhaklapp, har jag ytterligare några idéer på gång. Men med tanke på hur illa vi uppfinnare behandlas tvekar jag på att gå vidare med dessa uppfinningar. Det kostar för mycket.

Ina Avén, på Apoteket, svarar att det är en omöjlighet att sälja alla de produkter som Apoteket kommer i kontakt med.

- Vår huvudsakliga uppgift är att sälja och informera om läkemedel. Utöver detta får vi många bra erbjudanden som vi inte kan ta emot i våra apotek. Det finns inte plats. Owe Edmarks snarkhjälpmedel är en sådan produkt.

Ina Avén säker dock att skulle efterfrågan på en viss vara bli väldigt stort, så kan det bli aktuellt att ta med detta i sortimentet.

- Men i det här fallet efterlyser vi tydligare signaler från landets "snarkdoktorer" om vad som egentligen hjälper mot snarkning. Det skulle underlätta för oss att ha rätt varor i butikerna.

Ina Avén är samtidigt medveten om att Owe Edmarks snarkhjälpmedel redan finns hos vissa av Apotekets butiker i landet.

- Visst, det förekommer att vissa lokala apotek tar in "egna produkter". Men det är mycket ovanligt. Det är något som vi följer upp, hur det går med den försäljning, säger hon.

Mer läsning

Annons