Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besvikelsen stor över det nya avtalet

Annons

- Jag förstår dem och det kommer att bli svårt att pedagogiskt förklara att vissa grupper får ett sämre avtal än det som vi sa upp, säger Rågher Thelin, ordförande i Kommunal i Smedjebacken.

När konsekvenserna av det nya avtal som Kommunal slöt på onsdagen klarnat, börjar besvikelsen att växa sig allt starkare bland många medlemmar.

Det handlar främst om de som står utanför grupperna som prioriterats, bland annat kökspersonal, fritidsledare och de som jobbar på de tekniska avdelningarna.

Det gamla avtalet skulle ge alla 3,5 procents löneförhöjning, men det ansågs för lågt och därmed sa Kommunal upp avtalet.

När förhandlingarna avslutades i onsdags stod det klart att grupperna utanför den prioriterade gruppen bara skulle få 2,46 procent.

- Det är många som ställer sig frågande till hur detta kunde ske och som är uppriktigt oroliga, säger Rågher Thelin.

Han uppger att han fått en rad telefonsamtal från medlemmar som är både kritiska och förbannade.

- Jag har inga svar att ge, det råder en mycket stor förvirring kring dessa frågor, säger Thelin.

Han uppger dock att målsättningen från Kommunal är att kunna hämta hem den procent som fattas vid de lokala förhandlingar som ska inledas de närmaste dagarna.

- Jag ska åka till Malmö på ett förbundsmöte och då ska vi få all information som rör det nya avtalet, därefter kommer de lokala förhandlingarna att ta vid, säger Thelin.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons