Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bestraffa hälsofusk"

Annons

Hur ska sjukskrivningarna i Landstingen minskas?

Frågan är het och i går träffade riksdagsledamoten Anders Wiklund, v, landstingsanställda i Falun för en lägesrapport.

Vänsterns förslag är att ekonomiskt bestraffa företag med en dåligt fungerande arbetsmiljö.

- Men Landstinget Dalarna ligger långt fram, säger Wiklund.

Anders Wiklund från Borlänge är en av vänsterpartiets representanter som förhandlar med regeringen i sjukskrivningsfrågan. Wiklund som tidigare var ordförande i Pappers, träffade i går landstingsråd och läkare på Britsarvets vårdcentral för samtal om det växande problemet.

- Sjukskrivningarna är ett högspänningsområde, och det görs alldeles för lite åt problemet, menar Wiklund.

Projektet MASMILD - mer aktiverande sjukskrivning för medarbetare i Landstinget Dalarna, är ett försök att få bukt med sjukfrånvaron. Projektet går ut på att etablera kontakt mellan den sjukskrivande läkaren och arbetsledaren så att den anställde ska kunna erbjudas att arbeta deltid. Projektet välkomnas av vänstern, men Anders Wiklund pekar på fler åtgärdsförslag.

- Arbetsmiljöarbetet har säckat ihop under 90-talet, anser Wik-lund. Och vi måste satsa mer på förebyggande arbete. I takt med att kraven och tempot ökar i samhället handlar sjukskrivningarna i dag mer och mer om psykosociala faktorer.

- Arbetsmiljötänkandet måste bli en del av det vardagliga arbetet, fortsätter han. Och vänsterns förslag är att införa straffavgifter för de företag som inte sköter sig.

I en regeringsproposition föreslås att arbetsgivarna i större omfattning ska vara med och betala sjukskrivningarna. Vänsterpartiet ställer sig kritiskt till en sådan medfinansiering.

- Visserligen skulle förslaget skapa ett större intresse för frågan hos arbetsgivarna, men en medfinansiering skulle också få negativa konsekvenser, tror Wiklund. Arbetsgivarna kommer att anställa på ett hårdare sätt. Personer med en högre sjuklighetsrisk kommer att selekteras bort, och många människor skulle få det svårare på arbetsmarknaden.

Istället för en arbetsgivarfinansiering av sjukskrivningarna förespråkar vänsterpartiet sanktioner i form av straffavgifter för de företag som inte uppfyller kraven på arbetsmiljö och hälsa.

- Men det viktigaste är hur som helst att arbeta förebyggande, menar Anders Wiklund.

JENS NORBERG

Mer läsning

Annons