Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bestals på sin identitet

Annons

- Det känns obehagligt att veta att någon har använt sig utav min identitet för att handla på kredit, säger Nåsbon.

Det var redan i oktober under förra året som han först började att fatta misstankar om att något inte stod rätt till.

- Jag fick ett brev om att det gjorts en kreditupplysning på mig från Ikanobanken efter att någon ansökt om ett kreditkort hos Ikea.

Nåsbon lyckades den gången att stoppa kreditkortet. Han kontaktade polisen eftersom han tyckte att det hela var märkligt.

- Polisen verkade inte ta det hela på särskilt stort allvar, säger Nåsbon.

För en tid sedan dök det plötsligt upp nya kravbrev. Den här gången från Hennes & Mauritz där han krävdes på betalning för beställda och levererade varor för nära 3 000 kronor.

- Jag har inte gjort några som helst affärer med H&M, säger Nåsbon.

Att hans uppgifter stämmer är inte heller särskilt svårt att kontrollera. De beställda varorna har levererats till en person i Borlänge som är känd hos polisen sedan tidigare.

- Jag känner inte till att han gjort den här typen av brott tidigare, men hans namn figurerar hos oss för en rad andra förséelser, säger en komissarie vid Borlängepolisen.

Varför Borlängebon valt just Nåsbons identitet har han ingen aning om.

- Jag känner inte och har aldrig hört talas om den här personen tidigare, säger Nåsbon vars teori är att personnummret kan ha hämtats från bilregistret.

- Det räcker ju med att ringa ett visst nummer och uppge bilens reistreringsnummer för att få alla identitetsuppgifter på ägaren, säger Nåsbon som nu hoppas slippa fler kravbrev på varor han aldrig beställt.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons