Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bespottade under 500 år

Annons

- Trots att de resande, tattarna, zigenarna, romerna, funnits bland oss svenskar i närmare 500 år finns nästan ingenting dokumenterat i historieböckerna, underströk Hazell.

- I dag beräknar man att det finns runt 25 000 resande boende i Sverige.

Förutom de egna orden fick åhörarna även lyssna på radioinspelningar från ättlingar till de som av olika anledningar kom till Sverige att stanna för 100-tals år sedan.

Han visade även videoinspelningar.

Redan 1512 kom de första "tatarerna" till Sverige, förmodligen via Turkiet. Det tog inte lång tid innan denna folkgrupp blev förföljda.

Den andra stora invandringen skedde vid Karl XII:s återtåg från Europa 1714. Han medförde denna folkgrupp såväl som soldater som krigsfångar.

- Många av de ättlingar som finns i dag kommer just från dessa soldater. De stämplades som tattare för sitt mörka utseende, hade många barn och bodde sällan på ett och samma ställe. Tattare har än i dag en negativ laddning.

När Hazell började sin dokumentation av denna minoritet av människor, 1992, fick han snabbt klart för sig vilket oerhört stor lidande många har lidit i vårt land under 500 års tid.

- Många mår dåligt än i dag trots att de lever mitt ibland oss som vanliga svenskar.

- För en del kommer upptäckten om sitt ursprung som en obehaglig överraskning. Föräldrarna har medvetet tigit om sitt ursprung för att "skydda" sina barn.

Gruppen har ofta framställts i dålig dagar. Som lösaktiga, kriminella och mindre vetande. Inte minst i ett stort antal filmer och böcker.

De som trots allt träder fram har berättat om mobbning i såväl skola som på arbetsplatser. Inte märkligt med tanke på hur denna folkgrupp har bespottats under årens lopp.

Tvångssteriliseringar förekom av "oönskade i samhället", Under en period fick de inte döpas, vigas eller ens begravas i kyrkans närhet.

Etniska rensningar har förekommit i Bohuslän, i Finnerödja och så sent som 1948 i Jönköping.

- Där drevs dryga 400 resande bort med påkar och mordbrand. I tidningarna förekom endast små korta notiser om det inträffade, inflikar Hazell.

- Samhället i stort hade inget till övers för dessa människor. Tyvärr lever mycket kvar än i dag.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons