Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besparingar slår mot svaga elever?

Annons

Gymnasieskolan VBU har i höst gjort sig av med fyra av sex resurspersoner vid IV-programmet.

- Det är fel att göra besparingar som går ut över de svaga eleverna, säger specialpedagogen Monica Wiker.

VBU-politikerna bestämde i våras att kostnaderna måste minskas med 1,5 miljoner kronor räknat på hela året.

Eftersom besparingar inte kan genomföras under en termin, ska nu hela summan sparas in i höst. Då handlar det om att banta utgifterna med tre miljoner.

I det sammanhanget sågs det som en enkel och snabb besparing att inte förnya läsårsanställningarna för fyra resurspersoner. Kostnaderna för dessa är, räknat på helår, cirka en miljon kronor.

Rektorn Mats Johnsson medger att på kort sikt kan besparingen drabba de elever som behöver extra stöd och hjälp. Långsiktigt kommer dock mer resurser att frigöras för denna grupp.

- Fyra av sex resurspersoner har försvunnit men vi har gjort en omorganisation för att få en effektivare och bättre verksamhet. Detta genom att slå ihop Carpe diem och PREP. Det innebär att vi i framtiden kan utnyttja befintliga resurser på ett bättre sätt, resonerar Johnsson.

Under hösten fortsätter arbetet med att hitta besparingar. Skolledningen kommer att titta närmare på de så kallade I-valen (individuellt val).

- Politikerna har sagt till oss att vara frikostiga med kurser och vi har haft ett mycket brett utbud jämfört med andra gymnasieskolor.

- Det har exempelvis erbjudits kurser i udda språk där kanske bara tre-fem elever deltagit. Nu får vi titta på om vi ska ta bort dessa kurser eller kanske genomföra kurserna bara vartannat år, förklarar Johnsson.

De elever som börjat gymnasieskolan i höst inleder sina I-valsstudier efter novemberlovet. Innan dess ska skolledningen ha bestämt om det blir några förändringar i kursutbudet.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons