Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besparingar att vänta för barn- och utbildningsnämnden

Annons

Det finns flera orsaker till underskottet för 2004, anser Björn Guström (fp). Många Rättvikselever valde bland annat att gå gymnasieprogram på annan ort.

Inför höstterminen minskade antalet tjänster inom barnomsorg och skola med 17 stycken. Prognosen för 2004 visar ändå på ett underskott i barn- och utbildningsnämndens budget på 4,5 miljoner kronor.

En analysgrupp arbetar vidare med hur BUN:s budget ska kunna komma i balans till slutet av 2005.

Både Björn Guström och vice ordförande i BUN, Kurt Blom-qvist (c) anser att förändringar inom skola och barnomsorg är att vänta, dels på grund av den ansträngda ekonomiska situationen och dels på kraftigt minskat elevunderlag de kommande åren.

- Vi har en skärpt lägeskontroll, skulle vi kunna säga.

- Om något år har till exempel små skolor som Sätra, Söderås, Ingels mindre än 50 elever på respektive skola.

- Kommunfullmäktige har tagit beslut att byskolorna ska bevaras om det går. Vi håller till exempel på att studera var den undre pedagogiska gränsen för en skola ligger. Vi kan naturligtvis inte bevara byskolorna till vilket pris som helst, men vi har ett direktiv att arbeta för byskolornas överlevnad.

- I höst ska vi träffa utredaren på Kommunförbundet som just arbetar med var den pedagogiska gränsen går, berättar Kurt Blomqvist och Björn Guström.

Andra delar av förvaltningen är föremål för analysgruppens granskning. Musikskolan är till exempel ingen obligatorisk verksamhet inom förvaltningen. Både Kurt Blomqvist och Björn Guström anser musikskolan ha ett mycket stort värde och behövs i kommunen, men musikskolan omfattas också av den skärpta lägeskontrollen.

- Musikskolan läggs inte ned i första taget, men det är inte självklart att den ska finns kvar, säger Björn Guström.

Analysgruppen utreder också om en förskoleklass ska starta nästa höst på DalJerkskolan. I höst finns ingen förskoleklass på DalJerk.

- Fler åtgärder är att vänta. Vi är ålagda enligt lag att presentera en budget i balans 2005 och det är det vi måste jobba med nu, säger Björn Guström och Kurt Blomqvist.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons