Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besökare från hela världen

Annons

För att få en bättre uppfattning om hur många som nyttjar lederna har under senhösten Friluftsfrämjandet samlat in och gått genom gästboksblad från ett 50-tal anläggningar.

-Personer, även hela grupper, från hela Sverige har antecknat sig i böckerna. Bland dem finns en hel del kommuninvånare, men vi vet att många av dem och även långväga gäster inte skriver i böckerna, berättar John Mattsson.

Han vågar inte ens gissa hur många personer som nyttjat lederna, utan nöjer sig med att konstatera att över 2 700 personer antecknat sig i gästböckerna.

John Mattsson tycker självfallet att det är roligt med beröm, men välkomnar även kritiska röster:

-Först och främst skulle jag vilja att alla vandrare skriver i böckerna och dessutom vore det värdefullt om de även antecknade sådant som de upplever som brister eller möjliga förbättringar.

Just nu för Friluftsfrämjandet, som vid en avstämning i höstas hade 921 medlemmar, diskussioner med kommunen om finansiering av upprustning av anläggningar och andra förbättringsåtgärder. Exempelvis behöver främjandet byta ut några spänger och bygga 15 små broar över vattendrag och myrmarker.

-Dessutom har vi kontaktat högskolan och väckt tanken på att någon i ett examensarbete utvärderar vandringsledsnätets betydelse för bland annat turismen och folkhälsan. Lednätet är visserligen bara en liten del av vår totala verksamhet, men vi är övertygade om att det stimulerar till aktiviteter som är såväl nyttiga för den enskilde som värdefulla för samhället, säger John Mattsson.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons