Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besök för barnens bästa

Annons

Efter en god lunch i Rättviksskolans matsal där Lena Nyberg åt lunch med eleverna, kom barnombudsmannen till förskolan Paletten i Vikarbyn.

- Jag är glad att komma hit. Det är en del av mitt arbete att öka kunskapen om FN:s barnkonvention. Arbetet handlar också om att öka efterlevnaden. Barn och unga har sina rättigheter, som inte handlar om välgörenhet, säger Lena Nyberg.

- Barnombudsmannens, BO:s, uppgift är att företräda barn och unga i debatten och ta upp viktiga frågor. Mobbning, stress i olika former, i skolan, hemma, i föreningslivet, oro för ekonomi och arbetsmiljön i skolan är de viktigaste frågorna för barn. Arbetsmiljön i skolan är inte densamma för barn som för vuxna, men det är de vuxnas arbetsmiljö vi tar hänsyn till i första hand.

Lena Nyberg arbetar vidare för att beslut, både politiska och andra, framför allt beslut som rör barn, ska omfatta barnperspektivet.

- Barnperspektivet går inte alltid att realisera, men det går att fatta bästa möjliga beslut. Problemet är att barnperspektivet ofta glöms bort.

Lena Nyberg hoppas på reella förändringar framför allt vad gäller vardagliga problem.

Att utveckla sätt att se barns behov och underlätta deras vardag är en fråga som BO kom till Rättvik, inbjuden av socialdemokraterna i kommunen, för att diskutera med personal inom skola, barnomsorg och politiker.

Barns psykiska ohälsa och unga människors attityd till droger är också viktiga frågor för BO.

- Det är inte längre tabu att prova droger som det var tidigare. Det har skett en attitydförändring, anser Lena Nyberg.

Barns psykiska ohälsa är också oroande, anser hon.

- Den psykiska ohälsan ökar, men det berör inte alls alla barn. Barn i Sverige har det medicinskt och materiellt gott ställt men den psykiska ohälsan ökar.

När Lena Nyberg kom till Paletten välkomnades hon av biträdande rektor Christina Eriksson Nordqvist.

- Det är väldigt oväntat och hedrande att BO kommer till oss. Jag tror att vi vuxna måste träna på att tänka i barnperspektiv, även om vi alltid har barnens bästa framför våra ögon. Barnen kommer alltid i första rummet.

- Att tänka i barnperspektiv är inte alltid detsamma och det kanske vi inte alltid tänker på som vuxna, sade Christina Eriksson Nordqvist innan personalen på Paletten träffade barnombudsmannen.

Besöket i Rättvik avslutades på onsdagskvällen med ett offentligt möte i Kulturhuset.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons