Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut om trafikförsäkring dröjer

Annons

Riksdagen kommer inte att under onsdagen kunna fatta beslut om en skatt på trafikförsäkringen. Socialdemokraterna kommer att begära en återremiss till civilutskottet, erfar TT.

Under behandlingen i skatteutskottet begärde socialdemokraterna att civilutskottet skulle få möjlighet att yttra sig över frågan. Enligt oppositionen innebär skatten en förändring av själva försäkringsprincipen, vilket berör civilutskottets ansvarsområde. Men den borgerliga majoriteten i civilutskottet sade nej med hänvisning till att det bara är en skattefråga.

I ett brev till talmannen beklagar sig socialdemokraterna över detta beteende, som man ser som ett försvårande av minoritetens möjligheter att agera i riksdagen. Nu kommer socialdemokraterna i stället att begära i kammaren att ärendet återremitteras till civilutskottet. För det krävs en tredjedel av kammarens ledamöter, vilket partiet har.

Enligt regeringens förslag ska en ny skatt på trafikförsäkringen införas den 1 juli i år. Syftet sägs vara att täcka kostnaderna för uppkomna trafikskador och är ett led i en total omläggning av trafikförsäkringen. Ett annat syfte är att få in pengar till regeringens skattesänkningar. Socialdemokraterna är emot förslaget, som man anser är början på en privatisering av trafikförsäkringen.

TT

Mer läsning

Annons