Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut om skolans framtid

Annons

Den mycket långdragna debatten kom till stor del att handla om hur väl ett eventuellt beslut är förankrat bland de berörda föräldrarna. Centerpartisterna Uwe Weigel och Gunilla Munters med stöd av kristdemokraten Torsten Larsson ansåg att underlaget inte var tillräckligt för ett beslut redan nu medan barn- och utbildningsutskottets ordförande, Per Månsson (s), och Gunnel Gustavsson (v) menade att ett klart besked om vad som ska gälla är vad föräldrarna främst efterfrågar. Det enda samtliga tycktes vara eniga om var att förskoleverksamheten vid Korsnäsgården ska avvecklas snarast möjligt för att i stället flyttas till Kvarnåker.

Gunnar Magnusson hävdade också att ett beslut om att sälja Korsnäsgården är brådskande eftersom en spekulant dykt upp som vill etablera någon form av rörelse i lokalerna som han antydde kunde ge uppemot tio nya jobb.

Budskapen om vad föräldrar sagt till politikerna var mycket splittrade. Vissa hävdade att det finns ett klart motstånd för gemensamma klasser för Nås- och Järnabarnen medan andra hävdade motsatsen.

-Finns det ingen dokumentation över vad föräldrarna sagt? frågade sig Torsten Larsson som ansåg att en sådan borde tas fram innan ett beslut fattas.

-En del tycker si och en del tycker så! Ska vi ha en folkomröstning? Vi är faktiskt tillsatta för att våga ta beslut utan att behöva springa runt och fråga vad alla tycker, sade vänsterns Gunnel Gustafsson.

Uwe Weigel tyckte att det fanns brister i de underlag som tagits fram eftersom det nu visar sig att ett genomförande måste flyttas fram i tiden, en åsikt som fick skolchefen Kenth Carlsson att gå i taket.

-Jag är i vanliga fall en mycket lugn man men nu blir jag irriterad! När jag tog fram de här förslagen var de fullt genomförbara. Tacka fanken för att de inte kan genomföras nu när ni aldrig kan ta ett beslut!

Moderaten Conny Nilsson var tydlig i sitt inlägg:

-Hela den här frågan är en bagatell som vi bör överlåta åt de chefer och tjänstemän som verkligen kan det här. De verkliga problemen uppstår 2010-2011 då det handlar om minst ett par hundra färre elever än i dag.

Beslutet blev, efter en votering som slutade med sex röster mot fem, att från och med hösten 2007 se Järna- och Nåseleverna som en enhet som fördelas mellan skolorna på Myrbacka och Nederborgs skolor. Ärendet ska nu slutgiltigt behandlas av fullmäktige där det ändå kan bli återremiss eftersom endast en tredjedel av rösterna krävs för att ärendet ska gå tillbaka för fortsatt beredning.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons