Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut om neddragning dröjer

Annons

I går skulle socialnämnden fatta beslut om att minska personalstyrkan inom äldreomsorgen i Falun med nästan sex procent, men beslutet sköts upp en månad. I måndags informerades berörda fack om förslaget och de slog genast i bromsen.

- I förslaget pratar man om en minskning med 14 årsarbetare. Det är 17 procent av de befintliga sjuksköterskorna och det är väldigt mycket, säger Stefan Larsson, ordförande i Vårdförbundet Dalarna.

Vårdförbundet ajournerade förhandlingarna. Det pågår nämligen en utredning av en partsammansatt arbetsgrupp som ska ta reda på vilken sjuksköterskebemanning som behövs inom äldreomsorgen i Falun.

- Det är viktigt att invänta den gruppens arbete. Det ska vara klart den nionde november och förhandlingarna kommer att upptas efter det, säger han:

- Det som kan vara viktigt att se här är att Falu kommun har en skyldighet att säkerställa kvalitet i vården, och ha i beaktande att det på senare tid har förekommit en rad ansvarsfall i Falun, att det skett en ökning av anmälningar på vården.

Enligt socialchef Ulf Johansson ska personalminskningen framför allt ske genom att minska antalet vikarier och genom avtalspension. Det är inte säkert att det blir något stort varsel om uppsägningar på grund av arbetsbrist:

- Fasta tjänster ska inte bli drabbade, men nu måste det till konsekvensbeskrivning om hur det här påverkar varje enskilt servicehus, säger Ingveig Danielsen, Kommunals huvudskyddsombud för socialförvaltning:

- Det är inte säkert att man kan ta bort tjänster. Det är ju inte så att det är arbetsbrist utan det är ekonomin som styr det här förslaget, säger hon.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons