Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut i asbestmål tidigast i juni

Annons

Ett beslut i ABB:s stora asbestmål är inte aktuellt förrän tidigast i slutet av juni, uppgav domaren Judith Fitzgerald i en amerikansk domstol på fredagen.

Fallet gäller den miljarduppgörelse som ska befria den svensk-schweiziska verkstadskoncernen från de enorma skadeståndskraven. Paketuppgörelsen ses som det viktigaste inslaget i vd Jürgen Dormanns försök att få företaget på fötter.

1990 köpte ABB det amerikanska företaget Combustion Engineering (CE). Under 1990-talet strömmande skadeståndskrav in från personer som skadats av CE:s asbesthantering. Under 90-talet betalade CE ut ungefär 7,5 miljarder kronor i drygt 200 000 uppgörelser. Det var långt ifrån allt och de enorma återstående skadeståndsanspråken såg ett tag ut att hota hela ABB:s existens.

I slutet av oktober 2002 hade ABB fortfarande cirka 111 000 olösta asbestkrav riktade mot sig och ABB såg sig nödgat att hitta en slutlig lösning på asbestkraven.

Därför begärdes CE i konkurs och ABB gjorde en paketuppgörelse med advokater för de nuvarande målsägarna samt med representanter för framtida skadeståndsanspråk. Priset landade på närmare tio miljarder kronor för uppgörelsen. Nu saknas ett godkännande i domstolen av CE:s konkursansökan.

Mer läsning

Annons