Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut dröjer om bygge av nytt krematorium

Annons

Vid senaste mötet med kyrkogårds- och fastighetsnämnden beslutades dock om en ny tidsplan. Nu gäller att kyrkofullmäktige ska fatta det definitiva beslutet den 12 juni.

- Det har tagit tid att få fram uppgifter om vilka regler som gäller beträffande rökgasreningen. Dessutom är det viktigt att få klarhet i den exakta kostnaden för församlingen, säger Per Anders-son, kyrkogårds- och fastighetschef i Ludvika.

Byggs ett nytt krematorium som klarar dagens stränga miljökrav när det gäller utsläpp av kvicksilver, beräknas kostnaden hamna på cirka 12 miljoner kronor.

- Upphandlingsfasen kan ta lite tid. Men vi har pengar i budgeten så bygget skulle kunna inledas i höst.

- I samband med bytet av ugn och installering av kringutrustning kommer de avlidna att kremeras på annan plats, troligen i Mora och Falun, säger Andersson.

Krematoriefrågan har utretts ingående av Per Andersson, kyrko-kamreren Gun Jansson och krema-torieföreståndaren Hans Sandblad. Nästa fredag, den 14 mars, ska trion redovisa sitt arbete för några politiker.

Tjänstemännens uppgift har varit att plocka fram två alternativ. Dels vilka kostnader det blir om det byggs ett nytt krematorium, dels vilka konsekvenserna blir om församlingen i fortsättningen väljer att ombesörja kremeringarna på annan ort.

Väljer Ludvika att "köpa tjänsten" så måste kremeringarna ske i Västerås eller Örebro. Där finns de närmast belägna ugnarna som har kapacitet att ta sig an de kremeringar som i dag görs i Ludvika. Årligen kremeras i Ludvika cirka 525 kroppar varav 200-250 församlingsbor. Övriga kommer från Kopparberg, Grängesberg, Grangärde, Säfsnäs, Norrbärke och Söderbärke.

- Vårt krematorium invigdes 1958 och är avskrivet för länge sedan. Därmed har vi haft relativt låga kostnader för kremeringarna.

- Nu måste vi höja begravningsavgiften, oavsett om vi bygger ett nytt krematorium eller väljer att köpa tjänsten. Begravningsavgiften är 37 öre per intjänad hundralapp och betalas av alla, även icke medlemmar i kyrkan. Avgiften kommer att höjas med några ören, uppger Per Andersson.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons