Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beskedet alla väntat på

Annons

När riksbankschef Lars Heikensten för första gången efter semestern pratade ekonomisk utveckling gjorde han det i Falun.

När riksbankschefen talar är det många som lyssnar mycket noga på vad han säger. Och på vad han inte säger.

Ska räntan förändras? En fråga som verkar engagera allt fler.

Utan att säga det rakt ut, antydde han att räntan nog kommer att förbli på den rekordlåga nivån 2,0 procent även efter riksbankens räntemöte på torsdag.

- Jag hade hoppats att Leksandsbröd skulle ge mig den sista pusselbiten till torsdagens möte. Men det gjorde det inte. I stort sett verkar man äta lika mycket knäckebröd oavsett om det är lågkonjunktur eller högkonjunktur. Men jag slapp i alla fall ändra mig i sista stund.

Sa riksbanskchefen, med glimten i ögat.

- Det är fascinerande att komma ut och se detta differentierade näringsliv. Hörnells högteknologi, och Leksandsbröds avancerade teknik. Att prata med folk ute i landet. Kopplat till sifferserier och den data vi ständigt får är det här mycket värdefullt, säger Heikensten.

Landshövding Ingrid Dahlberg var hans värd, och poängterade att riksbanken är till för hela Sverige.

- Därför är det förstås viktigt att visa hur vi har det och hur vi ser ut, säger Dahlberg.

Lars Heikensten har under två dagar besökt Dalarna. Förutom företagen Hörnells och Leksandsbröd har han besökt Carl Larsson-gården i Sundborn och söndagkvällens operakonsert i Dalhalla.

Han träffade bankfolk från Dalarna och besökte Falu gruva. Och framförallt höll han ett lunchseminarium i Falun i går, arrangerat av länsstyrelsen.

Han talade om den positiva ekonomiska utvecklingen.

- Jämfört med andra bedömare har Riksbanken under det senaste året varit relativt optimistisk om den svenska ekonomin. Ändå har vi fått revidera upp våra prognoser för BNP-tillväxten succesivt. Under förra året och i år har exporten stigit oväntat snabbt, sa Heikensten.

Han sade också att inflationen i Sverige utvecklats i linje med den bedömning som Riksbanken senast gjort, och konstaterade att inflationen är fortsatt låg.

Om oron för det höga oljepriset, sade Heikensten:

- Eftersom penningpolitiken fokuserar på inflationens utveckling på ett par års sikt behöver det höga oljepriset i dag inte ha någon större penningpolitisk betydelse. Avgörande är dock att oljeprisuppgången inte permanentas, sprider sig vidare i ekonomin eller leder till högre inflationsförväntningar, sade Heikensten.

Bedömare konstaterade efter riksbanks -chefens tal att räntan lär komma att bli oförändrad på torsdag. Men att en räntehöjning lär komma.

- Om inflationstrycket ökar så kommer riksbanken så småningom att vilja agera med räntan, säger Heikensten.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons