Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besked om EU-bidrag start- skottet för rovdjurscentrum

Annons

Enligt Orsa Grönklitts vd Torbjörn Wallin berör beslutet projektet Rovdjurscenter Grönklitt information, som är planerat att pågå under 2005, 2006 och 2007.

- Det är en satsning på att årligen utbilda skolelever, genomföra temaveckor med rovdjurstema samt bilda en mötesplats och dessutom årligen genomföra gemensamma utställningar. Projektet vill ta en neutral roll i jaktfrågan och samverka med såväl motståndare som förespråkare, berättar Torbjörn Wallin.

Det är den ena delen av projektet kring Rovdjurscentrum. Den andraär bygget av ett permanent Rovdjurscentrum i Grönklitt med planerad invigning i midsommartid år 2007.

Redan år 2001 presenterades första planen på ett centrum för rovdjur i Orsa. Trots att Grönklitt pekades ut som ett perfekt centrum i en statlig enmansutredning följde inte regeringen utredningsförslaget.

Mot bakgrund av att flera organisationer och intressenter ändå ville se ett Rovdjurscentrum i Grönklitt lanserades istället satsningen som ett projekt finansierat av ett 40 parter: Såväl företag, myndigheter, förvaltningar, föreningar och organisationer. På lite drygt ett halvår är finansiering av både bygge och informationsdel på väg att uppfyllas.

- Väsentligt för satsningen var beslutet att samordna Designtorg trä med bygget av ett Rovdjurscentrum. Den kombinerade byggnaden är kostnadsberäknad till 32,8 miljoner kronor. Därav täcker finansieringen av Designtorg Trä drygt 16, 6 miljoner kronor av byggprojektet.

Enligt Torbjörn Wallin pågår diskussioner med 40-talet föreningar med intresse för rovdjursfrågor om att gå in som privata delfinansier. De flesta av dem har ställt sig positiva.

Under april ska Naturvårdsverket och Region Dalarna ge besked om bidrag på 6,5 miljoner respektive 3,2 miljoner kronor.

- Efter deras besked hoppas vi kunna arbeta vidare mot slutmålet. Skulle bidragen inte riktigt bli så stora som hoppats får vi rätta mun efter matsäcken.

Enligt Torbjörn Wallin förs diskussionerom annan offentlig delfinansiering av kostnaderna för väg och parkering.

Ambitionen är dock hundraprocentig på att inviga Rovdjurscentrum och Designtorg Trä i juni 2007 i kombination med en utbyggd björnpark, i fördubblad skepnad. Entrén för hela anläggningen blir då förlagd till Rovdjuscentrum. Enligt beräkningarna ska två personer anställas till centrumet samt fem till vidhängande service med café och butik.

Fram till invigningen fokuseras satsningen på informationsdelen där nu Naturvårdsverket tagit beslut om ett bidrag på 555 000 kronor fördelat på tre år. Genom offentliga och privata bidrag är all finansiering klar förutom EU-beslutet på fredag.

EU-bidraget på 2,3 miljoner utgör sista pusselbiten i den totala budgeten på 5,8 miljoner kronor.

- Informationsprojektet drar igång i samband med Vildmarksmässan i Älvsjö den 15-17 april. Förutom medverkan i den inledande presskonferensen på mässan presenteras bland annat en djupare information om våra skandinaviska rovdjur på den 200 klvadratmeter stora utställningsytan.

Torbjörn Wallin berättar vidare att två personer anlitats för att besöka 2 000 skolelever i länet i samband med temadagar om De vildas dag och Skogen i skolan.

Mats Smids från jJaktvårdkretsen och Andrea Friebe från Skandinaviska björnforskningsprojektet ska resa runt till skolorna i maj och september.

Under sommaren anordnas dessutom en utställning på Björnparken vid Grönklitt inom ramen för projektet.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons