Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beska ord mot väst i årligt Putintal

Annons

Vladimir Putin har återigen dammat av sin kallakrigsretorik.

Beska ord om USA:s robotförsvar och utländska påtryckningar blandades med löften om stora satsningar i den ryske presidentens årliga tal till nationen.

CFE-avtalet från 1990 begränsar storleken på de konventionella styrkorna i Europa. En modifierad variant från 1999 har än så länge bara undertecknats av den ryska sidan, vilket gör avtalet perfekt för Ryssland att använda som slagträ i den pågående tvisten kring USA:s nya robotförsvar.

Tvisten har stadigt försämrat förhållandet mellan Ryssland och USA. Från USA:s sida hävdas att Ryssland inte alls behöver oroa sig, eftersom robotförsvaret är inriktat på skydd mot terrorhot.

När utrikesminister Condoleezza Rice upprepade den åsikten på torsdagen lyckades hon samtidigt bjuda på en freudiansk felsägning som ytterligare markerar tvistens kallakrigsliknande drag.

Putin har redan tidigare i år på uppmärksammat sätt visat att Ryssland strävar efter en skarpare utrikespolitisk profil. I ett tal i München i februari anklagade han USA för att ingripa självsvåldigt i olika konflikter, och "snarare skapat mer, än mindre, osäkerhet i världen".

Även andra myndighetsföreträdare har på sistone bjudit på mer västfientliga uttalanden, i takt med att väst samtidigt skärpt tonen mot Kremls sätt att handskas med pressfrihet, demokrati och politisk opposition.

Ryske analytikern Pavel Felgenhauer tyckte sig ana en fläkt av Sovjetunionen i torsdagens Putintal.

Det tv-sända talet innehöll en lång rad löften om satsningar på allt från husbyggen och bibliotek till nya kärnkraftverk. Men också fler varningar för utländska påtryckningar.

Utan att något namn nämndes var attacken tydligt riktad mot landsflyktige oligarken Boris Berezovskij, som offentligt deklarerat att han bidrar med pengar till Putinkritisk verksamhet.

TT

Mer läsning

Annons