Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besk Vatikankritik mot andra kristna

Annons

Endast katolicismen besitter sanningen om den kristna tron, slår Vatikanen fast.

Protestantismen kan knappt ens kallas för kyrka, heter det i ett officiellt dokument från Heliga stolen.

Både protestanter och ortodoxa kritiseras i det 16-sidiga dokumentet från Vatikanens troskongregation _ tidigare känd som inkvisitionen. Däremot betonas att den ortodoxa kristenheten är "en sann kyrka" och alltså inte kättare, även om de ortodoxa lider av ett "sår", då de inte accepterar påven som sitt överhuvud.

Med protestanterna är det betydligt värre ställt, enligt dokumentet: "Det är svårt att se hur begreppet kyrka över huvud taget skulle kunna användas", heter det.

Reaktionerna lät inte vänta på sig:

Biskop Wolfgang Huber, de tyska protestantiska kyrkornas ledare, anser att Vatikanens policydokument är "stötande", föraktfullt mot protestanter och kan försvåra dialog.

Enligt ett uttalande från en organisation för franska protestanter kommer texten att "få konsekvenser".

Den officiella texten är i samma självbekräftande anda som det kontroversiella dokumentet Dominus Iesus från 2000, som utfärdades av dåvarande kardinalen Joseph Ratzinger, i dag påve Benedictus|XVI. Budskapet är helt enkelt att katolicismen är bäst.

Tillsammans med ett påvligt dekret som uppvärderar den latinska mässan utgör tisdagens text en bekräftelse på Benedictus|XVI:s traditionella, konservativa hållning. Och en knäpp på näsan på vad påven och hans teologiska fränder anser vara alltför frisinnade och feltänkande katoliker.

Det handlar om andra Vatikankonciliet, ett jättemöte som pågick 1962_1965 och mynnade ut i en rad reformer, exempelvis mässor på lokala språk i stället för latin. Ändringarna hälsades med glädje av många katoliker, men en del tyckte att de gick för långt.

Nu vill Benedictus|XVI alltså betona att andra Vatikankonciliet inte var ett brott med, utan en utveckling av, romersk-katolska kyrkans 2000-åriga historia.

Fader Augustinus Di Noia vid troskongregationen tonade ned de skarpa tongångarna i tisdagens dokument när han talade i kyrkostatens radio. Ekumenisk dialog är viktigt, sade han.

TT

Mer läsning

Annons