Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bertils djur togs omhand

Annons

Enligt länsstyrelsen, kammarrätten och regeringsrätten får fäbodbrukaren Goth Bertil Johansson endast ha tio vuxna nötkreatur, tio ungdjur eller kalvar och elva getter eller killingar i sitt fäbodbruk i Prästbodarna och vid vinterhemmet i Blecket.

Enligt ett länsstyrelsebeslut i fredags ska alla djur som överstiger det beslutade antalet beslagtas.

Under tisdagen omhändertogs fyra vuxna kor och tre ungdjur. Två övertaliga nötkreatur lämnades kvar.

- Trots att jag sedan regeringsrättens beslut redan sålt ett 20-tal övertaliga djur och har en försäljningsplan på övriga, väljer länsstyrelsen att komma hit och beslagta djur. De försätter mig i en omöjlig situation. Jag drivs mot konkurs, säger han.

Kostnaden för omhändertagandet får djurägaren själv stå för.

- Och vad det slutar på i pengar vet jag inte. Det kan bli stora pengar, säger han.

Enligt Goth Bertil bottnar allt det inträffade i den svenska rovdjurspolitiken.

- Myndigheterna har med djurskyddslagens hjälp hittat ett sätt att stoppa de djurhållare som kan störa varg, björn och andra rovdjur. Sanningen är den att mina djur under flera år stressats och störts av björn vid Prästbodarna. Jag vill ha skyddsjakt på björnar. Jag hävdar att mina kor, kalvar och getter har de ligghallar och annat de behöver, säger Goth Bertil Johansson.

De ansvariga håller inte med om Goth Bertils analys av situationen.

- Under ett antal år har vi upprepade gånger begärt förbättringar. Inget av djuren har vanskötts. Men enligt expertisen, veterinärerna, behöver djuren bland annat bättre ligghallar, skydd och liggströ. Litet har hänt när vi försökt få till en dialog om dessa problem. Till slut kände vi oss tvungna att lämna över ärendet till länsstyrelsen.

- Vi behandlar alla djurhållare i kommunen lika, säger miljökontorets förvaltningschef Rune Daniels.

Under tisdagen fördes de beslagtagna djuren till en djurhållare i Dalbyn i Ore. Djuren ska hållas i förvar tills länsstyrelsen hittat nya ägare. Om detta inte går, ska djuren skickas till slakt eller avlivas.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons