Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bertil Höök tystad

Annons

Den annars frispråkige Bertil Höök är från den här veckan mycket försiktig med att kommentera beslut i tekniska nämnden.

Höök vägrade att ge kommentarer när NLT ringde honom på måndagseftermiddagen för uppgifter om det kommunala växthuset.

- Det där får du ta med Sören Finnström. Det är han som uttalar sig, han är presstalesman. Han sitter här bredvid mig, du får honom här, sade Höök och räckte över luren.

I förra veckan kommenterade Höök i NLT de förslag till beslut om budgeten för 2005 som budgetberedningen lagt fram.

Bland annat var han kritisk till att politikerna i budgetberedningen reserverar för lite pengar till underhåll av fastigheter. Höök anknöt till förslaget att bygga ett äventyrsbad för 24 miljoner kronor.

- Man binder ris åt egen rygg om man inte förstår att fastigheter kräver underhåll liksom gator och ledningar. Men det är mer populistiskt att bygga nytt än att underhålla det man har, hävdade Höök.

Om det är detta uttalande som har retat upp Sören Finnström och om Höök blev uppläxad av Finnström just när NLT ringde i måndags, blir inte klargjort när tidningen pratar med Höök på onsdagen.

Har du fått bannor av Sören Finnström?

- Det uttalar jag mig inte om, svarar tekniska chefen.

Höök förklarar att han inför mötena med tekniska nämnden kommer att redovisa för politikerna vilka konsekvenser eventuella beslut kan få.

- Men de beslut som fattas av nämnden kommer jag att acceptera och har så alltid gjort.

Kommer du i fortsättningen att uttala dig om tekniska nämndens beslut?

- Nej, det kommer jag inte att göra.

- Han (Sören Finnström) vill att frågor hänvisas till honom. Finnström vill uttala sig och föra nämndens talan och då ska han få göra det. Det är dessutom hans skyldighet som nämndordförande, förklarar Höök.

- Jag har inte gått till tidningarna en enda gång, det vill jag klart ska framgå, betonar han.

Justitieombudsmannen, JO, ser väldigt allvarligt på om makthavare försöker beskära anställdas yttrandefrihet. JO säger att det är självklart att anställda får delta i den politiska debatten. Hur ser du på det?

- Det kommenterar jag inte.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons