Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bertil Höök jublar över vintern

Annons

-Ludvika och Västerbergslagen har en verkligt genuin skidkultur och nu har vi äntligen chansen att utöva den kanske bästa och trevligaste motionsidrotten som står till buds, säger han.

Han pekar på näst intill oräkneliga möjligheter att utöva skidsport på olika nivåer inom kommunens gränser.

Här finns 8 kilometer elljusspår i Ludvika, 5 kilometer elljusspår i Fredriksberg och cirka 30 kilometer av olika karaktär vid Ljungåsen.

Ännu bättre förspänt ska det bli, lovar han. Till och med nästgårds för folk som bor i stan. Som ett exempel på vad som görs för att skapa god skidmiljö för Ludvikaborna, till rimliga kostnader, nämner han byte av samtliga lampor på Biskopsnäset för att väsentligt sänka kostnaderna för energi. Med de nya natriumlamporna blir kostnaden halverad.

-En drifttimme på ett elljusspår kostar sju kronor med natriumlampor, det gör ungefär 25 000 per år, så några astronomiska siffror rör det sig inte om, säger Höök.

Han ser en möjlighet att ställa i ordning Högbergsbacken igen, en gång ett verkligt eldorado för folk som föredrog utförsåkning framför slitet runt längdskidspåren.

-En gång fanns det till och med lift här, men den monterades ned när anspråken på utföråkningsanläggningar växte. Under något år låg den nedmonterad på Hillängen, men är nu på plats vid Ljungåsen. Vi skänkte den till IFK Grängesberg.

-Vi uppfattar Högberget som en oas mitt i stan och är rädda om och noga med att hålla belysningen intakt för kommande behov. Här är det perfekt för människor med eller utan skidor och hund. Just det där med kombinationen hundrastare och skidåkare är inte helt problemfritt och har utlöst handgemäng ute på Biskopsnäset vid något tillfälle, säger Höök.

Ett led i den lokala skidpropagandan är givetvis också kontakten med skolan och här betonar han och hans medhjälpare att man hjälper skolorna att lägga spår i mesta möjliga mån. Det är bara att ta kontakt för att få den frågan löst.

En fråga som nu aktualiserats för skidåkare som brukar använda terrängen runt Ljungåsen är givetvis tillkomsten av vindkraftanläggningen.

-Vi försöker erbjuda en säker och trygg miljö för befolkningen och här kan man tala om att vindkraftanläggningen är en tillgång. Med de här snurrorna som sticker upp 90 meter i terrängen är risken liten att åka vilse, säger Bertil Höök.

-Här har vi också tvingats dra om spåren eftersom det finns en säkerhetszon på 150 meter runt varje enskild snurra. På det hela taget är hela anläggningen ett lyft för Ljungåsen, säger han.

När det gäller Ljungåsen finns det dock större problem än eventuellt fallande snö: Vägen från Björnhyttan som irriterat många besökare.

Här har man iordningställt 20-talet nya mötesplatser, bilister till glädje.

Nu väntar man också på att kunna lösa problemet med eftersynen av Ljungåsens anläggning. Genom åren har såväl enskilda som föreningar haft den sysslan, men samtliga har efter hand dragit sig ur den sysslan på grund av ideliga inbrott och skadegörelse.

Men plusnoteringarna för Ludvika som skidparadis överväger klart, noterar tekniska chefen och förre skidorienteraren.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons