Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bertil Helldin

Annons

Värme, humor och en stor mängd klokhet är något som jag vill förknippa med vännen Bertil Helldin.

Varma, fina minnesbilder dyker fram och de är många av dem efter 40 års vänskap. De första minnena är från den tid då vi var arbetskamrater på Hushållningssällskapet. Där kom Bertils stora kunskaper väl till pass vare sig det gällde besök hos enskilda lantbrukare eller som föreläsare på kurser. Hans gedigna utbildning och bakgrunden som bondpojke gjorde att förståelsen för bondeyrkets problem var en stor tillgång när problem skulle lösas. I bland kom också den lilla underfundiga humorn, som han hade, väl till pass. Det fanns lantbrukare som djupt beklagade hans beslut att lämna arbetet som lantbrukskonsulent för att ägna sig åt kommunalpolitik.

Bertil började sin politiska karriär som skolstyrelsens ordförande. Vi blev invalda samtidigt och det sätt han tog sig an uppgiften var imponerande. Det var med en viss stolthet man noterade att det var ens partikamrat som ledde styrelsen. De åren i skolstyrelsen har för mig blivit en mentor för hur en styrelse eller förening skall ledas.

När man nu ser tillbaka är det många minnen som kommer fram. Från våra år som pensionärer är det våra små resor som vi tillsammans gjorde till olika möten. Det var centerträffar, årsmöten med Dalabygdens tidningsförening, eller någon sammankomst inom hemslöjdsrörelsen. För mig är dessa bilturer något att minns med stor glädje. Det var alltid lätt att hitta samtalsämnen. Ibland var det de stora samhällsfrågorna vi funderade över. Andra gånger var det lite mer jordnära frågor som vi pratade om. Vi var bägge bondpojkar och känslan för den enskilde bonden fanns där alltid hos Bertil. Ett annat samtalsämne var idrott där vi bägge hade likartade erfarenheter. Fotboll på låg serienivå och båda hade vi varit målvakter.

Bertil var också en bra fotograf. Det var värdefullt att kunna gå till honom och finna en bra omslagsbild till Hushållningssällskapets medlemsblad.

Trots att Bertil Helldin var en man som under ett par årtionden formade Falu kommun som dess ledare framstår han för mig som den verklige odalmannen. Trygg, säker och klok som en bonde. Den bilden vill jag i saknadens stund dela med hans närmaste och hans många vänner.

LARS ERIK LARSSON

Mer läsning

Annons