Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bertil har musiken i blodet

Annons

Jag fick mitt första dragspel av min pappa när jag var 10 år. En morgon när jag vaknade låg ett dragspel vid fotändan av sängen, på den vägen är det, berättar Bertil.

Pappa Algot, själv duktig gitarrist, blev Bertils läromästare på dragspel i unga år.

Dragspelskarriären började på femtiotalet. På den tiden var det gott om amatörtävlingar. Som nyfiken ung dragspelare, passade Bertil på ställa upp på en rad tävlingar.

- Ett härligt minne har jag från skid-VM 1954. Det ryska skidlandslaget hade sin förläggning vid Humlebacken. Jag fick äran att underhålla ryssarna, som älskar dragspel. Det är ett härligt minne, säger Bertil.

1956 träffade Bertil för första gången Andrew Walter, som skulle visa sig bli Bertils stora idol.

- Jag träffade Andrew på nytt 1974 under en musikresa till

Paris. Jag fick förmånen att spela med denna gigant, det är ett minne som man bär man sig genom hela livet. Andrew Walter är för mig den bästa dragspelaren vi haft i landet, säger Bertil.

På 60-talet började musiken ta allt mer plats i Bertil Larssons liv. Dragspelaren från Hosjö hamnade i en rad olika musikkonstellationer.

- Gagerna var blygsamma på den tiden. Det kunde handla om femton kronor "per skalle" för en hel danskväll - det är ingen vals, säger Bertil.

70-talet blev en intensiv musik-period för Hosjös dragspelskung som under en tid spelade med i Fyrlingarna, med kända namn som Ewa Roos, Eric Öst och Roland Pettersson.

Han spelade också en hel del tillsammans med gamla Falusonen Sören Rydgren. Dessutom arbetade han ihop med den då kända sångerskan Annica Risberg.

I början på 70-talet var Bertil med och startade Falu Dragspelsklubb, en klubb han var med i ända fram på 90-talet. 1979 startade han även Falu Kopparslagare.

I slutet av 70-talet var Bertil en flitig gäst i Radio Dalarna tillsammans med Rolf-Egil Bergström. 1996 var han med i tv-programmet Café Norrköping som solist.

- Jag har varit med om så otroligt mycket inom musiken, det är svårt att hålla reda på allt, säger Bertil.

Men en sak kommer Bertil mycket väl i håg.

- Det var för fyra år sedan, när första CD-plattan "Sammandraget" släpptes. Skivan är en kavalkad av olika uppsättningar musikanter som jag jobbat med genom åren. Det var spännande, säger han.

Bertil har förutom alla orkestersammansättningar även spelat med en mängd kända musiker, Bertil Boo, Thore Skogman, Sven-Erik Wickström, Yngve Stohr, med flera.

För några år sedan bildade Bertil gruppen Bertil och Svenne med Staffan.

Vid sidan av gruppen, spelar Bertil med i en rad olika sammanhang, som "Bertil med prästen", det vill säga John Sund, eller Ernst-Rolf melodier tillsammans med Rolf-Egil Bergström.

Bertil har även komponerat ett tjugotal melodier genom åren. Den mest kända är "Slussbruden". En melodi tillägnad passagerarbåten som trafikerar Runn på sommaren.

- Slussbruden är lite speciell för mig, namnet har min syster Gunnel namngivit, i samband med en namntävling. Texten den har Max Gänger, känd radio och tv-röst skrivit. Båda har tyvärr gått ur tiden, säger Bertil som har en het och hektisk sommar framför sig.

En sommar med massor av spelningar. Allt från buskspel till sillfest i Staberg.

- Musiken är mitt liv och kan jag även glädja andra med min musik, då är jag mer än nöjd, säger Bälgakungen Bertil Larsson.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons