Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bernt Persson tar över efter Birgitta Sacrédeus?

Annons

Vilka ordförandeposter i nämnder och styrelser kommer socialdemokraterna i Mora att få besätta? Det är en av de "heta" frågorna i pågående förhandlingar med koalitionsbrodern centerpartiet.

- Jag har inga kommentarer i frågan just nu. Dom kommer på bordet när det är dags, säger socialdemokraternas förhandlare, Bengt-Åke Rehn.

Enligt vad tidningen erfar är det troligt att socialdemokraten Bernt Persson får efterträda kristdemokraten Birgitta Sacrédeus som ordförande i socialnämnden. Persson är idag andre vice ordförande och har erfarenhet som ordförande från tidigare (s)-epoken.

Birgitta Sacrédeus sade i måndagens tidning att hon inte kommer att lämna sin ordförandepost frivilligt.

Enda möjligheten för den nya majoriteten att kunna sätta dit sin nya ordförandekandidat är i så fall att omorganisera nämnden.

I den andra stora nämnden, barn- och utbildningsnämnden, är moderaten Nils Carlsson ordförande idag. Rent formellt skulle han därmed också tvingas lämna posten med tanke på den nya koalitionen. Det kan ändå tänkas att han får sitta kvar, eftersom det faktiskt var centern som lanserade honom som ordförandekandidat efter det senaste valet.

Däremot vill nog socialdemokraterna ta över ordförandeskapet i tekniska nämnden och i miljö- och hälsoskyddsnämnden. Kristdemokraten Berndt Martinsson kan komma att ersättas av Bengt-Åke Rehn, som redan finns i nämnden och Gunnar Nilsson kan komma att ersätta Jojje Lintrup i miljö- och hälsoskyddsnämnden.

I personalnämnden är moderaten Jaako Mattila ordförande. Eftersom nämndens vara eller inte vara diskuterades redan efter förra valet, kan det tänkas att nämnden nu avskaffas och ersätts med ett utskott under kommunstyrelsen.

Kulturnämnden är den enda nämnd där (c) och (s) inte har någon egen majoritet. Det innebär att det är lättare, rent formellt, att redan nu ersätta ordföranden, kristdemokraten Ulla Rombo. Troligtvis ersätts hon av socialdemokraten Bigitta Sohlberg, som provat på ordförandeskapet i denna nämnd tidigare.

Byggnadsnämndens ordförande, Anders Bogg, är centerpartist och sitter därmed säkert, liksom tuf-nämndens ordförande Johan Eriksson och kommunstyrelsens ordförande, Lars Matsson-Frost, som troligen får socialdemokraten och förra kommunalrådet Gösta Frost vid sin sida som 1:e vice ordförande. Detta petar i så fall ner moderaten Gunnel Söderberg ett pinnhål till 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

Med tanke på styrkeförhållandet mellan de borgerliga partierna, där centern är det ojämförligt största partiet, har kristdemokraterna fram tills nu haft större representation i ordförandeleden än vad valresultatet visade och är därmed det parti som förlorar allra mest på regeringsombildningen.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons