Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bernt Bergström har avlidit

Annons

uBruksprästen Bernt Bergström, Långshyttan, har avlidit i en ålder av 79 år.

Under åren 1967 till 1989 var Bernt Bergström verksam som präst i Långshyttan. För många var han också känd för sin vurm till det skrivna ordet och under sin livstid gav han ut tio diktsamlingar. Den första, med titeln Återvända, kom ut 1974.

Den sista i raden, Här slutar allmän väg, gavs ut i december förra året. Han var väl medveten om att denna skulle komma att bli hans sista diktsamling.

Genom åren deltog han i ett otal poesiuppläsningar.

Som pensionär ledde han i 14 års tid studiecirklar i poesi åt Sensus studieförbund. I julas höll han avslutning för cirkelverksamheten.

Bernt Bergström föddes i ett av folkmusikens starka fästen, Delsbo i Hälsingland, och folkmusik kom att bli ett av hans största intresse. Med sin kunskap har han stöttat många spelmän och en rad olika musiktexter har skapats via Bernt Bergströms penna.

Som ung arbetade han som skribent på en tidning i Hudiksvall med sikte på att bli kriminalreporter.

I samma stund som han blev kristen kände Bernt Bergström att han måste bli predikant. Under 1950-talet predikade han i Evangeliska fosterlandsstiftelsen, EFS, innan han läste vidare och blev präst i Svenska kyrkan.

Under studietiden extraknäckte han som lärare i bland annat religionskunskap. Bernt Bergström tyckte om att undervisa och trivdes som präst väldigt bra med att leda konfirmandundervisningen.

Pedagogen inom honom kom fram även under gudstjänsterna. I en artikel i Södran den 27 april 1972 uppmärksammas Bernt Bergström när han försöker råda bot på kritiken att gudstjänsterna inom Svenska kyrkan stelnat i ritualism och slentrian. Då gjorde han sina predikningar lättfattliga med hjälp av en så kallad flanellograf och blädderblock, något som uppskattades av många konfirmander och församlingsbor på den tiden.

Det hände också att han stannade upp i predikan och sjöng någon strof ur en gammal läsarsång.

Bernt Bergström efterlämnar hustrun Eva, tre söner och sex barnbarn.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons